Hlavní obsah

Firemní notebooky se nejčastěji ztrácejí na cestách

Právo, kil

Firemní notebooky se nejčastěji ztrácejí při cestování. Letištní terminály, dopravní prostředky, nádraží či parkoviště a dálniční odpočívadla se staly osudnými každé druhé okradené firmě; na Slovensku (57,1 %) a v České republice (54,2 %) tomu tak bylo dokonce ve více než polovině případů.

Foto: archiv Intel

Parkoviště stala osudnými každé druhé okradené firmě.

Článek

Odhalil to průzkum mezi 744 firmami organizovaný společností Intel ve čtyřech středoevropských zemích – v České republice, Maďarsku, Polsku a na Slovensku. Skutečnost, že nejčastěji dochází ke zcizení firemních zařízení v dopravních prostředcích, je v souladu s poznatky společnosti McAfee, která v rámci regionu vede přehled o jednotlivých bezpečnostních incidentech.

Krade se i ve firmách

„Jakmile opouští mobilní zařízeni firmu, je riziko výrazně vyšší. Ale ani když zůstává notebook ve firmě, není v naprostém bezpečí. Svědčí o tom například překvapivě více než třetina (34,7 %) notebooků ukradených přímo v polských firmách, o mnoho lépe to nedopadlo ani v českých firmách, kde se na pracovišti ztrácí každý třetí notebook (29,2 %). O něco bezpečněji je ve firmách maďarských (19,2 %) a slovenských (22,5 %),“ uvedl Evžen Pavlovský, obchodní manažer společnosti Intel pro střední a východní Evropu.

Výsledných 26,4 % ztracených notebooků přímo ve středoevropských firmách je více než dvojnásobek ve srovnání s americkými firmami, kde podle výsledků srovnatelného průzkumu zmizelo pouhých 12 % notebooků.

Horší je ztráta dat

Prakticky všechny okradené firmy vyhodnocují jako mnohem větší nebezpečí ztrátu firemních dat než pohřešovaného hardwaru. Zatímco cena samotného hardwaru se pohybuje na úrovni 30 000 korun, hodnotu ztracených dat si firmy v průměru cení na 183 832 Kč.

V těchto sumách jsou vedle vyčíslení ceny pohřešovaných dat zakalkulovány také duševní vlastnictví a ztráta produktivity pracovníka, stejně jako čas zaměstnanců firmy či externích odborníků, kteří se incidentem zabývají.

Každý notebook je „milionový“

Významně vyšší než reálná škoda je ovšem hrozba spočívající v zneužití ukradených dat. Při specifikaci maximální škody, která firmě mohla vzniknout, se cítí více ohrožené firmy v České republice a na Slovensku, kde by ztráty v průměru přesáhly 50 tisíc eur (52 696 eur – 1 367 724 Kč v ČR a 50 363 eur – 1 307 171 Kč v SR).

Průměrná výše maximální škody utrpěné v důsledku ztráty notebooku za všechny čtyři země je 45 586 eur – 1 183 184 Kč. Každý ukradený notebook se tedy může ukázat jako „miliónový“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám