Hlavní obsah

Evropská raketa Ariane 6 by měla poprvé odstartovat příští léto, oznámila ESA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Evropská raketa Ariane 6 by měla poprvé odstartovat mezi 15. červnem a 31. červencem příštího roku, sdělila ve čtvrtek Evropská kosmická agentura (ESA). Nedávný rozsáhlý test nosné rakety na kosmodromu u města Kourou ve Francouzské Guyaně byl podle vedení ESA „naprostý úspěch“.

Foto: AFP PHOTO / HO/ ARIANEGROUP, Profimedia.cz

Raketa Ariane 6 během statického zážehu 23. listopadu 2023

Článek

Konkrétně se první vypuštění rakety Ariane 6 plánuje „mezi polovinou června a koncem července 2024“, oznámila ESA na svém webu.

Původně měla raketa odstartovat už v roce 2020. Přesný termín startu ohlásí úřad na jaře, uvedla agentura AFP.

„Je to dobrý den pro vesmírnou Evropu,“ řekl na tiskové konferenci šéf ESA Josef Aschbacher, když oznamoval termíny okna pro start.

Evropská raketa Ariane 6 zvládla klíčový test motoru před prvním letem

Věda a školy

„Po dokončení posledního testu prošla Ariane 6 nezbytnými zkouškami potřebnými pro kvalifikaci. Ověřili jsme naše modely, rozšířili naše znalosti o provozu a nyní jsme si jisti, že nás čeká první okno pro start nové evropské velké nosné rakety,“ napsal na síti X a poděkoval celému týmu za obětavost a tvrdou práci.

Během testu ze 23. listopadu, tzv. statického zážehu, byl úspěšně spuštěn motor Vulcain 2.1 hlavního stupně rakety.

Ověřit fungování ve „zhoršených podmínkách“

Nosnou raketu čekají ještě dva testy, které mají ověřit její fungování v tzv. zhoršených podmínkách.

V Německu 7. prosince otestují zážehový motor na horním stupni a 15. prosince v Kourou celý postup předcházející startu. Druhá zkouška bude zakončena krátkým zážehem motoru hlavního stupně, uvedla ESA.

Členské státy ESA se dohodly na financování raket Ariane 6 a Vega-C

Věda a školy

Projekt Ariane 6 nabral čtyři roky zpoždění kvůli pandemii covidu-19 a problémům s vývojem. Odklad startu provázel růst nákladů, který navíc zhoršila inflace. Výrobci rakety v čele s francouzskou společností ArianeGroup se letos zavázali snížit své náklady o 11 procent.

Evropský vesmírný program čelí tvrdé konkurenci, zejména ze strany americké společnosti SpaceX, která posílá do vesmíru dvě rakety týdně.

Kosmodrom u města Kourou, oficiálně Guyanské kosmické centrum

Na projektech Evropské kosmické agentury se podílejí desítky firem i vědců z Česka

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám