Hlavní obsah

Enigmu ukradli nacistům v Malackách, teď ji poprvé vystavují v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Když se vojáci z německé Luftwaffe na sklonu druhé světové války chvatně stáhli ze slovenských Malacek před postupující Rudou armádou, civilisté si na tamní letecké základně rozebrali, co zbylo. Jeden z nich si odnesl domů i dřevěnou krabici s klávesnicí. Myslel si, že je to německý psací stroj. Ve skutečnosti šlo o unikátní nacistický šifrovací stroj Enigma.

Šifrovací stroj Enigma vystavený v Technickém muzeu BrnoVideo: Vladimír Klepáč, Novinky

 
Článek

Od této středy je příslušný stroj Enigma až do konce roku k vidění v Technickém muzeu v Brně.

Jde o vůbec první Enigmu vystavenou v České republice
Radek Slabotínský, Technické muzeum Brno

„Jde o vůbec první Enigmu vystavenou v České republice. Ještě v roce 2020 měl tento technický klenot uložený doma pod stolem jistý soukromý sběratel, radioamatér ze Slovenska. Na stroj se přišlo tak, že o něj kolega z košického muzea náhodou zakopl,“ řekl Novinkám s úsměvem kurátor brněnského muzea Radek Slabotínský.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Nacistický šifrovací stroj Enigma, ukradený na konci války z letecké základny německé Luftwaffe ve slovenských Malackách

Myslel si, že jde o psací stroj

Enigma z Malacek je stále funkční. Odborníci na ni sahají jen v bílých rukavičkách nebo přes ubrousky. Nacisté byli na Enigmu nesmírně pyšní. Zástupci německých ozbrojených sil si s pomocí těchto kódovacích zařízení posílali zaheslované klíčové zprávy o pohybu na frontách. Ve své době šlo o technický zázrak schopný vytvořit až 150 bilionů kombinací šifer.

Rozluštil kód Enigmy a byl odsouzen za homosexualitu. Britský vědec se dočkal vyznamenání

Evropa

Němci si byli jisti tím, že je Enigma nerozluštitelná. Jenže britští kryptoanalytici pod vedením profesora Alana Turinga kód prolomili, a pomohli tak vyhrát válku.

Stroj z Malacek je třírotorový elektromechanický model M3. Od chlapce, který si jej z letecké základny odnášel v domnění, že se naučí psát na psacím stroji, získal později toto zařízení jeho kamarád.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Kurátor Radek Slabotínský z Technického muzea Brno při instalaci šifrovacího stroje Enigma – poprvé vystaveného v Česku

Přestože šlo o sběratele vojenských artefaktů, Enigmě nevěnoval velkou pozornost. Měl ji prostě uloženou doma. V roce 2020, kdy oslavil devadesátiny, se rozhodl část své sbírky rozprodat. Domů si pozval pracovníky ze Slovenského technického muzea Košice. Jeden z nich omylem zakopl pod stolem o nějakou krabici. Až v tu chvíli se ukázalo, že má Enigmu.

Technický unikát po Luftwaffe z Malacek

„Němci sice využívali asi 100 000 těchto šifrovacích strojů, v současnosti je jich v muzeích a v soukromých sbírkách na světě už jen 300. Kromě naší Enigmy, zapůjčené z Košic, mají ještě toto šifrovací zařízení z okolních zemí jen Poláci,“ vysvětlil Slabotínský.

Stroje se samozřejmě využívaly i na území Protektorátu Čechy a Morava, ale z těch se podle dostupných informací nezachoval žádný. Pro milovníky historie je tak Enigma z Malacek naprostou raritou.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Enigma je schopná vytvořit až 150 bilionů kombinací šifer. Němci ji považovali za nepřekonatelnou, Britové kód prolomili.

Věnovaná je jí celá výstava nazvaná Enigma – svět šifer. Příchozí na ní zjistí, že předchůdcem tohoto legendárního šifrovacího zařízení byl stroj založený na pohyblivých rotorech, který již v roce 1919 vytvořil Nizozemec Hugo Alexander Koch. Původně měl být pomůckou pro bankéře a obchodníky na posílání tajných zpráv, ale neujal se.

Koch sice se svým nápadem pohořel, převzal jej ale německý inženýr Arthur Scherbius. Následně vytvořil Enigmu, tedy psací stroj napojený na důmyslné mechanické zařízení, které je schopné zasílaný text šifrovat.

Muniční továrna v Bořím lese i desetiletí po válce vydává výbušná tajemství

Domácí

Může se vám hodit na Firmy.cz: Technické muzeum v Brně

Reklama

Výběr článků

Načítám