Hlavní obsah

Dělníci našli v Římě při opravách potrubí antickou sochu Herkula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Antickou sochu bájného siláka Herkula objevili italští dělníci a archeologové během oprav kanalizace pod jedním z římských parků. Socha pochází zřejmě z éry Římské říše, která existovala od roku 27 před naším letopočtem až do roku 395, resp. 476 našeho letopočtu. O nálezu minulý týden informoval server listu The Guardian.

Foto: AFP PHOTO / PRESS OFFICE OF THE ARCHAEOLOGICAL PARK OF APPIA ANTICA, Profimedia.cz

Herkulova socha v životní velikosti

Článek

Sochu boha Herkula (řecky Héraklés) dělníci našli zhruba na třetím kilometru historické cesty Via Appia Antica ležící na jihovýchodní straně Říma.

„Tato oblast si pro nás schovávala velké překvapení: mramorovou sochu v životní velikosti, kterou díky kyji a lví kožešině pokrývající hlavu můžeme s jistotou identifikovat jako postavu zobrazující Herkula,“ napsalo na Facebooku (příspěvek níže) vedení parku Appia Antica.

Pod parkem se nedávno propadlo několik trubek kanalizace, což si vyžádalo opravu. Výkopy se během ní dostaly až do hloubky 20 metrů, a jak je v Římě zvykem, byli při nich přítomní archeologové, aby zdokumentovali případné nálezy.

Slovenští archeologové odhalili na dně Dunaje pozůstatky římského mostu

Věda a školy
Římská říše nebo také Římské impérium byl státní útvar starověkého Říma existující v letech 27 př. n. l. až 395 n. l. Jedná se o jednu z územně nejrozsáhlejších říší v dějinách Evropy. Název byl zaveden po smrti Julia Caesara císařem Augustem, který přijal titul imperátora. Hlavním městem byl Řím. Roku 395 se impérium rozdělilo na západořímskou říši (jde o moderní označení; ve vnímání současníků existovala jen jedna Římská říše – Imperium Romanum – v čele se dvěma císaři), která zanikla v roce 476, a východořímskou říši zvanou později Byzantská říše, která zanikla roku 1453.

Nález z doby Etrusků

Za připomenutí ještě stojí, že např. v listopadu loňského roku italští archeologové odhalili v Toskánsku jedinečný soubor 24 bronzových soch z dob etruské civilizace a starého Říma.

Sochy staré 2300 let jsou označovány za nejvýznamnější nález svého druhu za posledních 50 let.

Etruskové jsou málo poznané starověké etnikum, které sídlilo v Etrurii, na území dnešního Toskánska v Itálii. Jako kultura existovali asi od 8. století př. n. l. a mocenského vrcholu dosahovali v období do 4. století př. n. l. Poté jejich význam výrazně upadl a postupně splynuli s Římem, jehož občanství získali v roce 90 př. n. l. Sami se označovali jako Rasenna (Rasena) a jméno Etruskové získali z jejich latinského označení Etrusci (či Tusci) – odtud název italské provincie Toscana.

Archeologové našli v Nizozemsku nečekaně rozsáhlý římský chrámový komplex

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Héraklés

Výběr článků

Načítám