Hlavní obsah

Čtrnáctiletý americký vědec léčí rakovinu kůže mýdlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středoškolák Heman Bekele z amerického státu Virginie vytvořil speciální mýdlo, které díky přidaným složkám dokáže pomoci v boji proti některým formám rakoviny kůže a je cenově dostupné. S projektem letos v říjnu vyhrál prestižní americkou soutěž mladých vědců.

Foto: Fairfax Country Public Schools

Na snímku Heman Bekele experimentuje s různými kombinacemi látek, aby vyvinul mýdlo na léčbu rakoviny kůže

Článek

„Rakovina kůže se většinou vyskytuje u lidí, kteří žijí v rozvojových zemích. Průměrná cena za operaci je však 40 000 dolarů (zhruba 927 tisíc Kč). Ničí mě představa, že lidé musí volit mezi léčbou a jídlem pro své rodiny. Je zde tolik úmrtí, kterým jde zabránit,“ řekl Bekele v rozhovoru pro Fairfax County Public Schools.

Od svých čtyř let sice žije ve Spojených státech, narodil se ale v subsaharské Africe v Etiopii. Odtud také pramení jeho zájem pomoci obyvatelům rozvojových zemí. Nespornou výhodou léčivého mýdla je totiž jeho cena, která se pohybuje kolem pouhého půl dolaru (asi 12 korun) za kostku.

Mýdlo posiluje imunitní reakci kůže

S vývojem léčivého mýdla Bekele začal, když se dověděl o dendritických buňkách posilujících imunitní reakce těla. Poté začal experimentovat s látkami, díky kterým se zmíněné buňky reaktivují, a to s kyselinou salicylovou, kyselinou glykolovou a tretinoinem. Hledal jejich správnou kombinaci, aby mýdlo mohlo nejen pomáhat v boji proti rakovině kůže, ale bylo také funkční.

Čeští vědci odhalili nové mutace genu, které se podílejí na rozvoji leukémie

Věda a školy

„Bylo těžké získat kostku mýdla, která by se okamžitě neroztekla. Vytrvalost je velmi důležitou součástí vědeckého procesu,“ vysvětlil Bekele a dodal, že vyzkoušel opravdu velké množství různých kombinací.

Mýdlo lze nanášet na kůži každých několik dní.

Nejlepším mladým vědcem

Na začátku října vyhrál Bekele se svým projektem prestižní americkou soutěž mezi mladými vědci 3M Young Scientist Challenge. Jako odměnu si odnesl 25 tisíc dolarů, což je v přepočtu asi 470 tisíc korun. Za výhru by rád získal patent a zaplatil si vysokoškolské studium.

Chirurg na dálku operoval holčičku z ostrovní provincie, aniž by opustil Šanghaj

Věda a školy

Mladý vědec teď doufá, že se mu během příštích pěti let podaří mýdlo dál zdokonalit a účinně dopravit mezi lidi, kterým může zachránit život. A to mimo jiné díky vlastní neziskové organizaci.

„Nakonec doufám, že za 15 let budu mít díky své práci a osobním aktivitám pozitivní vliv na svět,“ uzavřel Bekele.

KVÍZ: Nebezpečné nádory kůže. Dokážete je včas odhalit?

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám