Hlavní obsah

Člověk v tísni má nový kurz pro učitele zaměřený na migraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Migraci a tomu, jak toto téma bezpečně řešit ve výuce, se věnuje nový online kurz organizace Člověk v tísni. Kurz je určen především učitelům druhého stupně základních škol a učitelům středních škol. Cílem je dodat pedagogům dostatek znalostí, dat a faktických informací o mezinárodní migraci, aby se mohli těmto tématům bezpečně a nenásilně věnovat ve výuce.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

Kurzu se zájemci mohou zúčastnit zdarma, přihlásit se lze na webu. Ve čtvrtek o tom za organizaci Člověk v tísni informoval Václav Zeman.

Labyrint migrace se zaměřuje obecně na fenomén migrace, podle zástupců Člověka v tísni se jeho téma dá přiblížit i na aktuální situaci ukrajinských uprchlíků.

„V našem novém online kurzu Labyrint migrace proto seznámíme účastníky se základními pojmy tohoto fenoménu, vysvětlíme příčiny i důsledky migrace a poradíme, jak ve třídě bezpečně otvírat toto mnohdy kontroverzní téma. Pokusíme se vysvětlit, jaké to je být migrantem a jak se lidé v Česku integrují. Učitelé si v kurzu mohou vyzkoušet konkrétní interaktivní metody a aktivity, které poté mohou využít ve výuce,“ řekla Kristýna Brožová, která se v Člověku v tísni tématu věnuje.

Na znevýhodnění žáků s jinou mateřštinou upozorňuje kampaň Náš hlas

Věda a školy

Téma migrace se podle Člověka v tísni v posledních letech objevuje v médiích i na sociálních sítích a vyjadřuje se k němu řada politiků. Učitele je v tématu migrace potřeba dále vzdělávat, vyplynulo podle Člověka v tísni z průzkumu, který pro organizaci na podzim 2022 udělala společnost Perfect Crowd. Průzkum se zaměřil na učitele základních škol.

„Většina z nich uváděla, že k tomu ale nemají dostatek materiálů, obsah si často dohledávají ve svém volném čase z veřejně dostupných zdrojů. Uvítali by proto možnost většího vhledu do tématu,“ zmínila Brožová.

Test a certifikát

Kurz je rozdělen do devíti kapitol. Zaměřuje se na pojmy, které by se v souvislosti s migrací měly používat, na to, proč lidé migrují, i na zobrazování migrace v médiích. Poslední kapitola se pak věnuje tomu, jak o tématu migrace učit.

Pro zájemce jsou připravené grafy, obrázky, videa a interaktivní cvičení. Zároveň organizace připravila lekce, které mohou učitelé využít ve výuce.

Kapitoly mohou lidé projít najednou nebo je během studia přerušit a následně se k nim vrátit. Ke kurzu i doprovodným materiálům se učitelé mohou vracet opakovaně i po dokončení kurzu. Na konci mohou složit závěrečný test, po jeho úspěšném absolvování získají certifikát.

Člověk v tísni přišel s novým kurzem pro práci s cizinci ve školách. Nabízí i výuku češtiny

Věda a školy

Při útoku na východě Ukrajiny přišel Člověk v tísni o sklad

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám