Hlavní obsah

Člověk se vyvine v nový druh už kolem roku 2050, tvrdí vědec

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Homo sapiens sapiens není posledním evolučním stadiem člověka. Už v roce 2050 by měl po planetě chodit nový druh rodu Homo, pro kterého vědci však zatím nemají přesné jméno. Tvrdí to alespoň výzkumník Cadell Last z institutu Global Brain při univerzitě v Bruselu, uvedl server deníku Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Celý biorytmus člověka výrazně zpomalí. První dítě si lidé budou pořizovat až v době, kdy se jejich předci stávali již prarodiči.

Článek

K dalšímu evolučnímu kroku spěje lidstvo podle Lasta už několik posledních desítek let. Mezi hlavní vlivy, které nás tlačí k dalšímu evolučnímu předělu, patří především radikální vliv nových technologií, celkové chování společnosti a také přirozený výběr.

A jak se nový zástupce rodu Homo bude lišit od člověka moudrého? Zatímco v současnosti vnímáme dlouhověkost už od 85 let, za méně než čtyři desetiletí se prý budou rodit první děti, které budou žít daleko déle.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Ty budou ve svých 80 nebo 100 letech žít radikálně odlišný život, než jaký vedli jejich prarodiče,“ podotkl pro Daily Mail Last s tím, že lidé se běžně budou dožívat i více než 120 let.

Chod biologických hodin nebude navždy stejný.
výzkumník Cadell Last z institutu Global Brain

Podle něj toho dosáhnou mimo jiné tak, že se celý biorytmus člověka výrazně zpomalí. Zpozdí se tak i sexuální zrání a bude běžné, že lidé budou zakládat rodinu až v pokročilém věku, tedy v době, kdy se jejich předci stávali již prarodiči. Tento trend je patrný v USA již nyní. V roce 1970 se ve státech narodilo první dítě ženám starším 35 let jen v jednom procentě případů. V roce 2012 však počet těhotenství u žen nad 35 let stoupl na 15 procent.

Last tvrdí, že k prodloužení života budou lidé stále častěji používat moderní technologie, například virtuální realitu, v níž nebudou své tělo opotřebovávat tak jako ve skutečném životě. „Chod biologických hodin nebude navždy stejný,“ podotkl Last.

Velkou roli bude hrát medicína

Výzkumník však připouští, že velkou roli v otázce vývoje nového člověka bude hrát také medicína. Ta se prý musí vyvinout na takovou úroveň, aby dokázala reagovat na všechny problémy, které dlouhověkost skýtá. S tím by si však měl poradit i vývoj nových technologií.

„Naše společnost je nyní v naprostém zmatku. Ale v každé krizi je příležitost, aby byla apokalypsa odvrácena. Proto si myslím, že příští systém, který lidstvo vytvoří, bude daleko sofistikovanější, spravedlivější a bohatší než naše civilizace,“ konstatoval Last.

„Myslím, že další systém světového uspořádání bude tak výrazně odlišný, jako je ten dnešní v porovnání se středověkem,“ uzavřel výzkumník z institutu Global Brain.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám