Hlavní obsah

Čínská vesmírná stanice spadne na Zemi v noci na pondělí

Novinky, bož

Čínská vesmírná stanice Tchien-kung 1 (Vesmírný palác 1) by měla vstoupit do zemské atmosféry někdy mezi nedělí 22:12 a pondělím 6:12 středoevropského letního času. Vyplynulo to z údajů, které v neděli zveřejnila jihokorejská agentura pro získávání poznatků o vesmíru NSSAO.

Čínská vesmírná stanice spadne v nadcházejících dnech na ZemiVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Nikdo nemůže v tuto chvíli přesně říct, kde zbytky stanice dopadnou. Experti nicméně předpokládají, že větší část Tchien-kung 1 shoří při vstupu do atmosféry.

V nadmořské výšce zhruba sto kilometrů se podle předpokladů v důsledku atmosferického tření stanice rozpadne na kusy, utrhnou se solární panely, antény a další vnější prvky. Se zvyšující se teplotou začnou komponenty hořet a hlavní konstrukce by měla explodovat zhruba ve výšce 80 kilometrů.

Peking už dříve uvedl, že je vysoce nepravděpodobné, že by na zemský povrch dopadly větší kusy stanice.

Nad Zemí od září 2011

Stanice byla na oběžnou dráhu umístěna v září 2011. Čína připravovala kontrolovaný návrat do atmosféry Země, ale to se nepodařilo, neboť Vesmírný palác v březnu 2016 přestal reagovat na příkazy a nakonec zcela přestal fungovat.

Foto: David Ryneš, Novinky

Pád čínské vesmírné stanice Tchien-kung 1

Stanice Tchien-kung 1 je od roku 1957 padesátým největším objektem, který se nekontrolovatelně řítí k zemi. Americký astronom Jonathan McDowell pád stanice přirovnal k neškodnému zřícení hodně malého letadla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám