Hlavní obsah

Číňané otestovali speciální vlak, rychlostí se blíží letadlu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína

Testovací souprava speciálního rychlovlaku, tzv. maglevu, úspěšně absolvovala zkušební jízdu na trati při Univerzitě Tchung-ťi v Šanghaji. Vlak zkonstruovaný tak, aby byl schopen vznášet se nad zemí rychlostí 600 kilometrů za hodinu, podle agentury Reuters znamená překonání dalšího důležitého milníku ve výzkumu a vývoji maglevů v Číně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Číně testovali vlak maglev jedoucí 600 km/hVideo: Reuters

 
Článek

Na zkušební dráze maglev podle Číňanů mimo jiné provedl test dynamického provozu za různých pracovních podmínek. Experti tak ověřili výkon vysokorychlostního systému a získali množství užitečných dat pro další testy.

Očekává se, že tento prototyp maglevu bude zcela hotový do konce letošního roku.

Deset centimetrů nad kolejnicí
Maglev je zkratka pro magnetickou levitaci.
Vlaková souprava se pohybuje na polštáři magnetického pole vytvářeného soustavou supravodivých magnetů zabudovaných v trati i ve vlaku.
Místo kol má speciální systém magnetů, takže souprava „pluje” deset centimetrů nad kolejnicí. Vznášení vlaku nad kolejemi je zajištěno odpudivou nebo přitažlivou silou elektromagnetů.
Rekordní rychlost (japonského) maglevu je závratných 603 kilometrů za hodinu. Dosáhl jí 21. dubna 2015 Maglev L01 se 49 pasažéry v testovacím korytě.

Jako stále poměrně nový vysokorychlostní dopravní systém nabízí maglev rychlost, bezpečnost, spolehlivost, velkou kapacitu cestujících, výkon v čase, ochranu životního prostředí a nízké náklady na údržbu, píše Reuters. Může být použit pro dálkovou i osobní přepravu na krátké a střední vzdálenosti.

Mohl by sloužit i jako „kompromis” mezi tradičními vysokorychlostními železnicemi a leteckou dopravou. Pokud by totiž pravidelně svištěl rychlostí okolo 600 km/h, tak by se tento pozemský „létající vlak” přiblížil dopravním letadlům, jejichž obvyklá cestovní rychlost je 800-900 km/h.

Dovznáší se maglev až do Města chrámů?

Cestování

Vývoj tohoto konkrétního dopravního systému na vylepšení nejen šanghajské sítě maglevu je klíčovým projektem čínského programu „Advanced Rail Transit“, který zahájilo tamní ministerstvo vědy a technologie v roce 2016. Na celém projektu i na testování konkrétního prototypu vlaku se podílejí desítky firem, univerzit a výzkumných ústavů. Technologickou část zastřešuje společnost CRRC Qingdao Sifang se sídlem ve městě Čching-tao v provincii Šan-tung.

„Během zkoušky v několika podmínkách vozidlo vykazovalo stabilní vedení a dobrý provozní stav. Všechny klíčové technické ukazatele splňovaly konstrukční požadavky a očekávání,“ konstatoval podle čínské televize CGTN odborník Ting San-san ze společnosti CRRC Qingdao Sifang.

Vlaky i bez strojvůdce

Čína se letos pochlubila i jiným, v běžném provozu už operujícím rychlovlakem. Nejde o maglev, je však schopen jet až 350 kilometrů v hodině. Navíc ho neobsluhuje žádný strojvůdce, je tak údajně první svého druhu s takovou rychlostí.

Čína se chlubí novým vlakem. Jezdí bez strojvůdce rychlostí až 350 km/h

Cestování

Spojuje Peking s městy Jen-čching a Čang-ťia-kchou, ve kterých se mají konat akce spojené se zimní olympiádou v roce 2022.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám