Hlavní obsah

Čína zveřejnila první snímky pořízené svou sluneční observatoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína zveřejnila první sérii snímků zachycených svou první víceúčelovou solární sondou ASO-S (Advanced Space-Based Solar Observatory). Nové záběry byly odtajněny na úterní tiskové konferenci v pekingském institutu National Space Science Center, spadajícím pod Čínskou akademii věd.

Video: Reuters

 
Článek

S odvoláním na místní zpravodajskou agenturu China News Service o tom informovala agentura Reuters, která dané snímky i zveřejnila formou videa.

Výsledné snímky byly pořízeny třemi různými aparáty na kosmické observatoři: Full-disk MagnetoGraph (FMG), Lyman-alpha Solar Telescope (LST) a Hard X-ray Imager (HXI).

Vesmírná sluneční observatoř ASO-S, přezdívaná Kuafu-1 podle obra z čínské mytologie, který se snažil pronásledovat Slunce, operuje na oběžné dráze 720 kilometrů od Země a „kouká“ na Slunce.

Sluneční erupce vymrštila k Zemi miliardy tun plazmatu. GPS to nejspíš neovlivní

Věda a školy

Start satelitu ASO-S na zmíněnou orbitální pozici se uskutečnil 9. října z kosmodromu Ťiou-čchüan na severozápadě Číny pomocí nosné rakety Dlouhý pochod 2D.

Jedná se o družici určenou k pozorování naší hvězdy se širokým vědeckým zaměřením i rozsáhlým mezinárodním týmem. K vědeckým cílům mise patři zejména zkoumat souvislosti mezi slunečním magnetickým polem, slunečními erupcemi a tzv. CME (výrony koronální hmoty).

Takřka 900kilogramová sonda má fungovat alespoň čtyři roky, a to 24 hodin denně.

„Usmívající se Slunce“

Za připomenutí ještě stojí, že zajímavé záběry naší nejbližší hvězdy nedávno pořídila i americká družice Solar Dynamic Observatory (SDO). Na konci října zachytila snímek Slunce, kterak se poněkud děsivě „usmívá“.

Usmívající se Slunce na fotografii NASA může být varováním

Koktejl

Pro obyvatele Země může takový úkaz znamenat příchod působivé polární záře, ale i zvěstovat problémy pro telekomunikační systémy planety.

Délka pozemských dnů se nečekaně mění a nikdo neví proč

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Advanced Space-based Solar Observatory (ASO-S)

Související články

Výběr článků

Načítám