Hlavní obsah

Chytrý skleník umožní sklízet vlastní rajčata i v prosinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastní rajčata nebo saláty i o Vánocích? Pro mnohé sen. Není ale až tak těžké jej uskutečnit. Stačí přeměnit běžný skleník na chytrý. Řídicí jednotka v něm pak vytvoří pro rostlinky takové podmínky, aby se cítily jako v bavlnce. Systém Sensorie, který vše uvedené umí, vytvořil informatik David Bažout z Vysokého učení technického (VUT) v Brně. Využívá jej sto zahrádkářů.

Foto: archiv firmy

Stačí přidat do skleníku řídicí jednotku, kameru, senzory a další vychytávky a lze z něj sklízet rajčata a saláty i o Vánocích.

Článek

Inspirací byl panu Bažoutovi tatínek. Jako kluk mu pomáhal s vylepšováním skleníku smontovaného ze starých oken.

„Umíme běžný skleník naplnit senzory a nejrůznějšími vychytávkami tak, že bez problémů zvládne provoz od března do Silvestra. Systém se postará o dostatečnou vlhkost i závlahu, teplo i větrání. Kamerou může majitel z dovolené na druhém konci světa zkontrolovat, co právě dělají jeho kedlubny. Pokud se rostlinkám daří, tak vlastně tančí,“ řekl Právu s úsměvem vývojář.

Předpokládá, že chytré skleníky budou brzy tak běžné jako třeba domácí solární elektrárny.

Rostliny při stresu vydávají zvuky, na které mohou reagovat okolní tvorové

Věda a školy

Nový životní styl

K úpravě lze použít jakýkoli skleník, který se prodává např. v hobbymarketech. Jeho vybavení řídicí jednotkou a senzory přijde na asi 40 tisíc korun. Návratnost této investice je dva až tři roky.

Samozřejmě lze skleník přeměnit i tak, aby měl celoroční provoz, ale to už je nutné ve středních a vyšších polohách zateplit okna polykarbonátovými deskami. K závlaze je možné využívat dešťovku - voda se uvnitř rozprašuje a skleník může jet i na solární energii.

„Chytrý skleník je životní změna. Lidem ani tak moc nejde o to, kolik díky němu ušetří, spíše řeší to, že mají skutečně zdravé potraviny. Skleník s vychytávkami je pro ně v chladném období zelenou oázou klidu. To je asi největší motivace, proč si ho pořizují,“ uvedl David Bažout.

Skleník, fóliovník, nebo stačí pařeniště?

Tipy a trendy

Když rostlinky tančí

Systém se nastavuje přes internet. Nastavení je naprosto individuální. Každý uživatel do něj má přístup odkudkoli přes webové rozhraní. Neschází aplikace v mobilu. Největší vychytávkou je kamera, lze s ní sledovat dění ve skleníku. Navíc systém s její pomocí vytváří časosběrné video.

„Když se pak pustí zrychleně, je vidět, jak spokojené rostlinky tančí, tedy velmi, velmi pomalu pohybují listy. Nespokojené jsou takové strnulé,“ doplnil vývojář.

Za něj je nejoptimálnější provoz od března do Vánoc. Řídicí jednotka připraví skleník na předjarní výsadbu, nezapomene na kvalitní zálivku a v době, kdy venku na záhonech řádí plísně, dohlíží na bezpečnost zelených obyvatel skleníku. Úroda se sklízí opakovaně. Díky postupnému ochlazování na podzim v něm saláty mohou počkat na sklizeň až do prosince.

Trávníky pomůže podle vědců zachránit plevel

Věda a školy

Novinkou skleníku se brzy stane akvaponické pěstování rostlin. I prostor nad záhony bude využitý. Počítá se s tím, že při ochlazení budou dostávat závlahu již ohřátou tak, aby rostlince poskytla s živinami i teplo.

Chytré skleníky nejsou jen pro zahrádkáře. Jeden z nich má i jistá restaurace, která chce mít pro strávníky zeleninu ze svých záhonů.

Akvaponie je přírodní princip využívaný v integrovaných systémech kombinující chov ryb a pěstování rostlin. Název vznikl spojením slov akvakultura a hydroponie, vystihující spojení těchto technologií. Akvaponie je snahou o vytvoření ekosystému podobného přírodnímu.

Mendelův skleník míří mezi památky UNESCO

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Zboží.cz: Skleníky

Reklama

Výběr článků

Načítám