Hlavní obsah

Mendelův skleník míří mezi památky UNESCO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na seznam památek světového dědictví UNESCO by se v budoucnu mohl dostat Mendelův skleník nacházející se na zahradě augustiniánského opatství v Brně. Opat Gregor Johann Mendel (1822–1884) v něm položil základy genetiky při svých legendární pokusech s křížením hrachu. O zápis usiluje augustiniánské opatství a sdružení Společně, pečující o Mendelův odkaz.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Mendelův skleník v Brně by se jednou mohl stát památkou UNESCO.

Článek

„Tuto iniciativu vítáme. Šance na zápis jsou podle nás reálné. Jde o místo světového vědeckého významu,“ řekl Právu jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Stejný názor má za moravskou metropoli i její primátorka Markéta Vaňková (ODS). Dosáhnout zápisu na seznam památek UNESCO je ale časově, techniky i finančně velmi náročný proces.

Podle Grolicha je nyní nutné dát veškeré podklady k žádosti o zápis dohromady, posoudit je a zvolit společný postup. Zdůraznil, že Brno, jehož chloubou na seznamu UNESCO je již slavná funkcionalistická vila Tugendhat, by získalo zápisem skleníku významný turistický cíl.

Připomněl ale, že schvalovací proces je spojený s tím, že musí vzniknout celá řada posudků pro projekt. Ročně stojí jen administrativa spojená s vyřizováním žádosti tři miliony korun.

Výběr poplatků z pobytu zlepší e-Turista

Cestování

Jakub Carda ze sdružení Společně zdůraznil, že skleník je pro vědu ikonický prostor. „Je to místo, kde v 19. století spolu fungovala věda a víra. Mendel sem chodil a pracoval. Je to tedy jedno z nejvýznamnějších míst vědy na světě. Je to stejné jako s místem, kde Marie Curie-Skłodowská objevila teorii radioaktivity nebo Albert Einstein teorii relativity,“ uvedl Carda.

Shodou okolností je od skleníku na dohled socha Mendela, který byl nejen prvním genetikem, ale i nadšeným meteorologem či včelařem. Jeho poznatky z křížení hrachu nyní využívá lékařská věda, farmaceutický průmysl, vedl ke genetickému inženýrství a mimo jiné ke šlechtění odolnějších odrůd zemědělských plodin nebo k analýze DNA.

Kamenné základy

Z původního skleníku se zachovaly jen jeho kamenné základy, které jsou ukryty pod zemí. Na nich byla za 38 milionů korun vztyčena moderní budova z oceli a skla. Je průhledná. Otevřena byla loni při oslavách 200. výročí Mendelova narození a slouží jako společenské centrum.

Nový Mendelův skleník nepřipomíná svým vzhledem ten původní. Podrobnosti o opatovi i skleníku ale prezentuje přímo v areálu opatství muzeum. V Mendelově skleníku i nyní roste hrách. Je ale pěstovaný v květináčích, a to jako zelená dekorace zkrášlující interiér.

UNESCO zapsalo Oděsu na seznam kulturního dědictví. Chce zabránit další destrukci

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám