Hlavní obsah

Čeští výzkumníci prokázali, že při léčbě lithiem je důležité správné načasování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čeští vědci prokázali, že při léčbě lithiem je zásadní správně načasovat jeho dávkování, protože během dne působí na mozek odlišně. Lithium se předepisuje jako účinný lék pro stabilizaci nálady, mj. u pacientů s bipolární poruchou. V pátek o tom informovali zástupci Akademie věd ČR.

Foto: Envato

Ilustrační snímek

Článek

Studii o mechanismu léčiva vypracoval vědecký tým z Oddělení biologických rytmů ve Fyziologickém ústavu AV ČR pod vedením Aleny Sumové.

Ačkoli se lithium přes 70 let používá k prevenci recidiv bipolární poruchy typu I i typu II, podle odborníků zatím není objasněno, jak přesně činnost mozku ovlivňuje.

„Úklid“ mozku během spánku

Český výzkum ukázal, že lithium působí na cirkadiánní, tedy denní, hodiny v hustě prokrvené části mozku zvané choroid plexus, která se podle Akademie věd pojí s ‚úklidem‘ v mozku během spánku.

Metoda léčí chronické nemoci „hacknutím“ mozku. Češi jsou v ní nejúspěšnější na světě

Věda a školy

„Zjistili jsme, že podání lithia u myší změnilo v této části mozku úroveň exprese tzv. hodinového genu, tedy genu, který je zásadní pro chod cirkadiánních hodin,“ popsala Sumová.

Při podrobnějším zkoumání aplikovali vědci lithium na choroidní plexus izolovaný z myší a pozorovali chod jeho biologických hodin v reálném čase. Díky tomu rozpoznali, že lithium v určité části dne hodiny zpožďovalo a v jiné naopak zrychlovalo.

Výsledky studie mohou podle Sumové pomoct zlepšit funkce mozku u psychiatrických pacientů.

Chytré náramky pomáhají lidem s bipolární poruchou

Věda a školy

„Nové poznatky podepřené daty tak argumentují pro to, aby načasování léčby lithiem u pacientů s bipolární depresí bylo personalizované - čili ‚ušité‘ pacientům na míru,“ dodala.

Zlínská univerzita povede vývoj baterií nové generace

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám