Hlavní obsah

Chytré náramky pomáhají lidem s bipolární poruchou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba pokročila a s ní i léčebné postupy. Lékaři a výzkumníci z Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ) v rámci pilotní klinické studie poskytli víc než stovce pacientů s bipolární afektivní poruchou digitální náramky, které setrvale monitorují jejich zdravotní stav.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Fungují podobně jako chytré hodinky a upozorní lékaře na jakýkoli větší výkyv z běžného pohybového nebo spánkového režimu. Díky tomuto systému, který vyvinula společnost Mindpax, mohou pacientům včas poradit, jak předejít změnám nálad.

„Když se začnou utrhávat ze řetězu parametry spojené se spánkem, jeho délkou a regulací, tak s tím jde za chvilku i nálada. Ale když to dokážete ovlivnit, dokážete zachránit i výkyv nálady,“ vysvětlil vedoucí výzkumné skupiny, psychiatr Filip Španiel.

Pokud náramek zachytí větší výkyvy v délce spánku nebo třeba nepravidelnosti usínání, pošlou vědci dotyčnému textovou zprávu s doporučením, jak to napravit.

O nemoci nemusí vědět

Náramky jsou totiž propojeny s mobilní aplikací, která vše zaznamenává a dál posílá data do systému, ke kterému mají výzkumníci přístup. Doporučení jsou individuální a odvíjejí se od běžného režimu konkrétního pacienta. Průběžné výsledky po devíti měsících jsou zatím na malém vzorku, ale slibné.

„Už teď vidíme, když vezmeme období před nasazením programu a po něm, že se snižuje celková tíže deprese, což je povzbuzující,“ doplnil lékař. Ačkoliv již nábor skončil, pacienti s bipolární poruchou se mohou hlásit stále přes web. Účast je zdarma.

Jak sociální média ovlivňují lidské zdraví

Zdraví

Digitální pomocník řeší podle Španiela problémy, se kterými se psychiatrie dlouhodobě potýká. Třeba to, že by měl být stav pacienta sledován častěji než jednou za tři měsíce. Smyslem náramků není někoho stigmatizovat, ale mají pomoci předejít zhoršení stavu.

„Měli bychom dělat něco včas, když se začíná čeřit hladina, ne až je člověk maniodepresivní,“ domnívá se Španiel. Pomoci může i nastavení pravidelných rutin, které pomohou regulovat výkyvy nálad. Podobný digitální projekt už dříve úspěšně vyzkoušeli vědci u pacientů se schizofrenií. Pacienti se díky náramkům nevracejí do nemocnic, což šetří další náklady i státu, uvedl Španiel.

Odhaduje se, že bipolární poruchou trpí 0,5 až 1,5 % populace. V ČR by to mělo být zhruba 100 tisíc lidí, z nichž někdo nemusí vědět, že takové onemocnění má, a pomoc nevyhledá.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám