Hlavní obsah

Čeští studenti slaví mezinárodní úspěchy v kosmonautice

– Praha

Čeští studenti se v posledních měsících prosadili v mezinárodní konkurenci na několika světových soutěžích o kosmonautice. Přesto by jich podle České kosmické kanceláře (CSO) mohlo být mnohem více. Obor se ale těžko prosazuje ve vzdělávacím systému i ve školních osnovách fyziky. Technicky a přírodovědně vzdělaní studenti stále chybějí, uvedl na čtvrteční tiskové konferenci Jaroslav Urbář z CSO.

Foto: NTs OMZ

Fotografie Země pořízená satelitem Electro-L

Článek

Většina úspěšných studentů se ve svých začátcích účastnila i známé Expedice Mars - mezinárodní soutěže pro studenty od 13 do 18 let.

Důležitost pozorování Země družicemi

„Kosmonautika je v českém vzdělávacím systému stále na poslední pozici, je potřeba posílit její možnosti,” řekl Urbář. Pozorování Země družicemi a družicovými aplikacemi je přitom pro moderní společnost důležité, využívá se například při změnách vegetace, u sesuvů půdy i při monitorování počasí.

O výrazný úspěch se na konci září postarala dvojice studentů z ČVUT - Marek Novák a Jan Lukačevič. Účastnili se výpravy CSO v mexické Guadalajaře, kde se konal 15. Space Generation Congress (Kongres pro mladé experty v kosmonautice) a 67. Mezinárodní astronautický kongres (IAC).

Jak vydržet extrémní podmínky ve stratosféře

Lukačevič zde prezentoval práci na projektu Predator. Zaměřuje se na měření atmosférického tlaku, aby zařízení vydrželo extrémní podmínky v zemské stratosféře.

Obdržel i výjimečné mezinárodní ocenění Britské meziplanetární společnosti za nejlepší technický příspěvek (British Interplanetary Society Award for Best Technical Paper). V rámci programu Rexus/Bexus Evropské kosmické agentury (ESA) se pak uskutečnilo vypuštění experimentu pomocí stratosférického balónu až do výšky přes 30 kilometrů.

Bezdrátový přenos energie

Novák se konference účastnil díky grantovému programu Emerging Space Leaders (ESL) vyhlášenému Mezinárodní astronautickou federací (IAF). Ta jej vybrala spolu s dalšími 13 mladými lidmi z celého světa. Na kongresu měl možnost před světovými odborníky představit svůj výzkum, který se zabývá bezdrátovým přenosem energie pomocí mikrovln.

Na IAC zavítaly i české studentky z Univerzity Karlovy, mj. Lucie Davidová s psychologickým výzkumem chování kosmonautů a Julie Nováková s popularizací vědy. Obě vyhrály cestu v rámci grantového programu ESA. Nováková vyučuje na Přírodovědecké fakultě astrobiologii, zabývá se vznikem a evolucí života na Zemi. Davidová studuje psychologii a byla zapojena v několika mezinárodních vesmírných projektech.

Česká kosmická kancelář jako nezisková organizace už 16 let rozvíjí kosmonautiku v ČR. Spoluorganizuje například celoevropskou studentskou vědeckou soutěž Odysseus. Právě letos v červenci český tým z Gymnázia Jaroslava Seiferta a Špitálská v Praze postoupil do celoevropského finále v belgickém Evropském kosmonautickém centru ESC. Zaujal zpracováním starých archivních snímků NASA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám