Hlavní obsah

Největší český dalekohled bude pátrat po „nové Zemi“

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ondřejovské observatoři Astronomického ústavu AV ČR se minulý týden konalo mezinárodní setkání, jehož tématem bylo vědecké využití Perkova dalekohledu. Tento největší dalekohled v ČR disponuje dvoumetrovým průměrem zrcadlového objektivu. V budoucnu se zapojí i do vesmírné mise PLATO, která bude hledat Zemi podobné planety.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Perkův dvoumetrový dalekohled, největší v ČR

Článek

Setkání se zúčastnila třicítka astronomů a technických pracovníků z observatoří v Ondřejově a Thueringer Landessternwarte Tautenburg v Německu. Tautenburská observatoř má v provozu stejný dalekohled.

Zamíří na planety u jiných hvězd

Od roku 2017 chce astronomický ústav s německou observatoří spolupracovat. „Jeden z programů, který bychom mohli společně dělat, jsou exoplanety. Jde o to, že budeme schopni potvrdit nové kandidáty na exoplanety a říct, ano, je to planeta. Právě dvoumetrové dalekohledy jsou pro toto velice důležité, protože máme náš pozorovací čas, takže nemusíme s nikým soutěžit,” řekl pořadatel setkání Petr Kabáth.

Dalekohled se rovněž zapojí do hledání „nové Země“ v rámci vesmírné mise PLATO. Její start se plánuje na rok 2024, bude hledat Zemi podobné planety. Jedna z nich byla nedávno objevena – obíhá hvězdu Proxima Centauri, která je vzdálena „jen“ čtyři světelné roky. Nachází se v tzv. obyvatelné zóně, to znamená, že by se na ní mohla vyskytovat voda v tekutém stavu. [celá zpráva]

Foto: European Southern Observatory

Pravděpodobná podoba planety Proxima b. Napravo od mateřské hvězdy Proxima Centauri (Centauri C) je vidět dvojhvězda (hvězdy Centauri A a Centauri B), s níž dohromady tvoří hvězdný systém Alfa Centauri.

Novým pozorovacím programem národního dalekohledu bude také hledání a monitorování hvězdných erupcí.

Příprava největšího dalekohledu na světě

Perkův dalekohled, pojmenovaný po významném českém astronomovi Luboši Perkovi, je největším dalekohledem v Česku. Vyrobila jej německá firma Carl Zeiss a na observatoři v Ondřejově funguje od roku 1967. Průměr zrcadlového objektivu má dva metry, dalekohled pracuje s ohniskovou vzdáleností 64 metrů, hmotnost otáčivých částí je 80 tun.

Za velmi důležité považuje AV ČR správné určení pozorovacího programu dalekohledu této třídy velikosti, zejména v době, kdy se chystá stavba největšího dalekohledu světa E-ELT s průměrem přes 39 metrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám