Hlavní obsah

Čeští středoškoláci ovládli soutěž NASA s projektem dálkové opravy družic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětice českých středoškoláků uspěla minulý týden ve finále mezinárodní soutěže Conrad Challenge v ústředí amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) v Houstonu. S nápadem, jak na dálku opravit nefunkční družice na oběžné dráze Země, zvítězili ve dvou ze tří kategorií. Žáci díky úspěchu, o kterém informovali v tiskové zprávě, získali stipendia na univerzity v USA.

Čeští středoškoláci ovládli soutěž NASA. Video: LASAR

 
Článek

Na síti X na český úspěch v prestižním klání upozornil o víkendu i mentor tuzemského projektu Jan Spratek z Planetária Praha.

Součástí týmu pojmenovaného LASAR byli Simon Klinga, Viktor Adámek, Anna Krebsová, Boris Brovkin a Richard Nikel. Studují na gymnáziích v Brně-Bystrci, Ústí nad Orlicí, Plzni a Blansku.

Foto: LASAR

Úspěšný český studentský tým při prezentaci svého projektu v ústředí NASA

„Čeští středoškoláci mi předvedli jednu z nejlepších prezentací, jakou jsem na Conrad Challenge kdy viděla,“ nechala se slyšet zakladatelka soutěže Nancy Conradová, manželka bývalého amerického astronauta Charlese „Peta“ Conrada (1930–1999), třetího člověka na Měsíci.

Absolutními vítězi Evropské olympiády experimentálních věd jsou středoškoláci z Česka

Věda a školy

Do soutěže se podle Klingy přihlásilo více než 2000 týmů, do finále se dostalo 26 projektů. Češi získali ocenění za nejlepší představení projektu v kategoriích odborné poroty i široké veřejnosti. Svůj nápad prezentovali návštěvníkům kosmického centra, kosmickým inženýrům z NASA i astronautům.

„Nedělají to proto, že je to jednoduché. Dělají to právě proto, že je to složité,“ poznamenala astronautka Megan McArthurová.

Restartovat nekomunikující satelit

Řešení, se kterým Češi přišli, má umožnit vyvolat restart na nekomunikující družici obíhající Zemi.

„Laserovým paprskem zasáhneme solární články satelitu. Ty se odpojí od baterie, která se začne vybíjet. Toto nežádoucí chování systémy družice vyhodnotí jako potřebu pro restart, díky němuž může být chyba vyřešena. V případě našich testů budeme do družice posílat signál, který opraví drobnou softwarovou chybu způsobující problémy s komunikací,“ vysvětlil projektový fyzik Viktor Adámek.

Podle finanční manažerky projektu Anny Krebsové přinesla akce studentům mnoho nových kontaktů na odborníky i další účastníky finále.

„Bylo super se podívat, jak se dělá aerospace (aerokosmonautika) za velkou louží,“ uvedl konstruktér laserového ramene Richard Nikel.

LASAR byl prvním českým týmem ve finále Conrad Challenge. „Ale rozhodně ne posledním,“ dodal mechatronik Boris Brovkin.

Čeští středoškoláci po svém vítězství získali stipendia např. na Floridský technologický institut, Menlo College nebo Clarkson University.

Podle ředitele houstonského kosmického střediska Williama Harrise mají projekty všech 26 finálových týmů potenciál posunout svět zase o kousek dál. „Tady v Houstonu nám šlo o to, kdo nám dokáže svou práci nejlépe prodat,“ uzavřel.

Studenti v Plzni navrhli pracoviště pro vesmírný program i umělou ruku

Věda a školy

Výběr článků

Načítám