Hlavní obsah

Česko poskytne vesmírné agentuře EU prostory k rozšíření, souhlasil Senát

Praha

Česko by mělo Agentuře Evropské unie pro kosmický program (EUSPA), která sídlí v Praze, poskytnout vhodné prostory pro její rozšíření. Zajistit by jí mělo výhodnější nájem. Vyplývá to z dodatku k hostitelské dohodě, s jehož ratifikací souhlasil ve středu Senát. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) jsou větší prostory nutné kvůli rozvíjení a posilování přínosných projektů.

Foto: Miloš Ruml, ČTK

Dosavadní sídlo Agentury Evropské unie pro vesmírný program (EUSPA) u Strossmayerova náměstí v Praze

Článek

„Evropská agentura pro kosmický program je fakticky jedinou evropskou agenturou, která sídlí v ČR. Důležitou pozitivní zprávou je, že její aktivity se výrazně rozvíjejí a rozvíjet se budou,“ řekl senátorům Kupka.

EUSPA, do loňska agentura pro navigační systém GSA, sdružuje mj. řízení provozu kosmických programů EU včetně dosavadních satelitních a navigačních projektů jako Galileo, EGNOS nebo Copernicus.

Schváleno: Praha pořídí do planetária nejmodernější projekční systém za 250 milionů

Věda a školy

Kupka zmínil vývoj satelitního datového spojení, projekty k pozorování změn na planetě, vládní družicovou komunikaci či navigační údaje v automobilech.

„S ohledem na to, jak se významně rozvíjejí aktivity a pole působnosti, bude nezbytné i personální rozšíření až o 200 lidí na celkových 570 v roce 2026. Aby bylo možné toto zajistit, je nezbytně nutné nabídnout nové sídlo..., aby nikoho nenapadlo, že by agentura mohla třeba sídlit jinde než v Praze,“ uvedl Kupka.

Satelitní snímky odhalují pražské tepelné ostrovy

Věda a školy

Ministr připomněl, že jednou z podmínek naplnění je i schválení dodatku k hostitelské smlouvě. Podle dodatku vláda poskytne agentuře vhodné prostory. Podmínky upraví smlouvy podle českého práva. Kabinet má zajistit, aby instituce platila nejvýš čtvrtinu komerčního nájemného.

Nová Palmovka

Agentura GSA, které se transformovala v EUSPA loni, měla v Česku sídlo od roku 2012. (Loni vznikl v této souvislosti rovněž tzv. Kosmický program EU, jehož vedením byla pověřena Evropská komise, která kromě EUSPA úzce spolupracuje i s Evropskou kosmickou agenturou (ESA), jejíchž programů se ČR taktéž účastní –⁠ pozn. red.)

Evropský parlament posvětil novou vesmírnou agenturu se sídlem v Praze

Věda a školy

Sídlo EUSPA se nachází v pražských Holešovicích. Budova v Janovského ulici pro nynějších 350 lidí už nestačí.

Pražský magistrát s ministerstvem financí podepsal minulý týden smlouvu o smlouvě budoucí. Pro agenturu by měl připravit prostory v zatím nedokončeném Centru Nová Palmovka.

Foto: Miloš Ruml, ČTK

Nedostavěné Centrum Nová Palmovka v pražské Libni (snímek z 15. července 2022). Nedostavěná budova, kde měla sídlit radnice Prahy 8, bude dostavěna a měla by se do ní přestěhovat agentura EUSPA.

Náklady na dostavbu, jejíž zajištění bude mít na starosti městská organizace Pražská developerská společnost (PDS), můžou podle odhadů dosáhnout až miliardy korun a investorem bude Praha. Letos by se mělo vyhlásit výběrové řízení na projektanta a dodavatele první etapy dostavby, která by mohla začít příští rok. Dokončená by mohla být v roce 2025.

Podle zástupců Prahy je rozšiřování agentury přínosné pro metropoli i český průmysl. Podle vyhodnocení vývoj projektů a zaměstnání expertů přináší asi tři miliardy, uvedl před nedávnem náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (za TOP 09). Očekává se, že do deseti let by v EUSPA mohlo pracovat až tisíc lidí.

Modernizovaná evropská nosná raketa Vega má za sebou první start

Věda a školy

Česko chce za svého předsednictví EU klást větší důraz i na kosmické aktivity. Cílem má být výstavba kosmické infrastruktury mnoha set družic pro autonomní spojení pro uživatele z EU. Systém má poskytovat služby jak pro vládní účely, tak širokopásmové datové připojení k internetu.

Výběr článků

Načítám