Hlavní obsah

České vysoké školy mají šanci získat z Bruselu 17 miliard korun

České vysoké školy a výzkumné ústavy mají z Bruselu v rámci operačního programu Věda a výzkum pro inovace šanci získat dotace v celkové výši 17 miliard korun na vybudování nejmodernějších výzkumných center.

Článek

Brusel pak ještě podpoří vědeckovýzkumná pracoviště na regionální úrovni dalšími 11 mld. Kč. Žádosti začnou experti na ministerstvu školství posuzovat již od začátku února. Uvedlo to dnešní vydání deníku E15.

Peníze však podle E15 budou stačit je na necelé dvě třetiny předložených projektů a ani na regionální stupni se nedostane na všechny žadatele. Ministerstvo školství informovalo, že jde o unikátní příležitost, jak získat peníze pro výzkum a vývoj. "Je pravděpodobné, že podpora vědy a výzkumu bude v nějaké formě pokračovat. Nicméně tak velký objem prostředků na investice již asi do budoucna reálný nebude," uvedla Lada Kořínková ze sekce řízení operačních programů na ministerstvu školství.

Evropská centra excelence

O peníze na Evropská centra excelence, což je přesný název projektu, usiluje několik ústavů Akademie věd ČR, brněnská Masarykova univerzita, plzeňská Západočeská univerzita, ostravská Vysoká škola báňská a Univerzita Pardubice. Celkem ministerstvu tyto subjekty předložily 15 žádostí s požadavky na více než 28 miliard korun.

Největší šanci uspět má podle E15 zřejmě Akademie věd, která chce finance na Biotechnologické centrum. V Pardubicích hodlají peníze použít na Centrum materiálového výzkumu. V Plzni pak plánují vybudovat pracoviště nazvané Nové technologie pro informační společnost.

"Právě plzeňská fakulta aplikovaných věd se ve srovnání s jinými školami snaží co nejvíce provázat své poznatky v praxi. Podílí se například na technologiích pro Jadernou elektrárnu Dukovany a Temelín," uvedl E15.

Projektů na vybudování regionálních vědeckovýzkumných pracovišť obdrželo ministerstvo školství celkem 59 v objemu za necelých 30 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám