Hlavní obsah

České firmy platí faktury v průměru o šest dní později

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České firmy platí faktury po 32 dnech, průměrná předepsaná doba splatnosti je přitom o šest dní kratší, tedy 26 dnů. Vyplývá to z průzkumu pojišťovny Atradius, která se zaměřuje na pojišťování a vymáhání pohledávek. S úplným výpadkem zaplacení u svých odběratelů se v posledních šesti měsících potýkalo na 45 procent tuzemských podniků, ukázal dále průzkum.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Platební morálka českých firem není sice vzorová, ale je stále lepší, než u firem platících pohledávky v ČR ze zahraničí.

Článek

Zhruba 83 procent dotázaných firem se v uplynulém půlroce setkalo s problémy se zaplacením. Alarmující podle průzkumu je, že polovina z nich pak častěji nebo velmi často. Na dotaz, zda se situace zlepší nebo zhorší, odpovědělo pozitivně 16 procent respondentů. Naopak pětina společností očekává zhoršení platební morálky.

Peníze ze zahraničí chodí ještě později

České firmy hodnotily relativně kriticky zahraniční obchodní partnery. Na 26 procent z nich platební morálku odběratelů mimo ČR hodnotí jako průměrnou nebo špatnou. Zatímco předepsaná doba splatnosti pro cizí firmy je rovněž 26 dnů, peníze přicházejí na účet v průměru ještě o dva dny později než od českých odběratelů, tedy po 34 dnech.

Se zpožděním úhrad ze zahraničí se setkalo 51 procent podnikatelů, 19 procent celkem nebo velmi často. Úplné nezaplacení postihlo 15 procent dotazovaných, u čtyř procent to bylo pravidelně.

V Evropě se více řeší individuální platební morálka

Jen 40 procent tuzemských společností používá různé předepsané doby splatnosti, například podle oboru podnikání odběratele, místa nebo délky spolupráce, vyplývá z průzkumu.

V západní Evropě to dělá 54 procent firem a více rozlišují obchodní partnery i podle jejich platební morálky. S ohledem na velké množství českých respondentů, kteří mají zkušenost se zpožděním úhrady faktur, by se dalo očekávat číslo mnohem vyšší, míní ředitel pojišťovny Atradius pro Českou republiku Robert Čapka.

Reklama

Související články

V ČR se podniká hůř než na Slovensku

V Česku se podniká lépe než v Maďarsku, ale hůř než na Slovensku. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young mezi podnikateli v těchto zemích. Stejně jako...

Výběr článků

Načítám