Hlavní obsah

Češi uspěli na celosvětové chemické olympiádě, přivezli čtyři medaile

Novinky,

Mezinárodní chemická olympiáda v Thajsku skončila pro českou výpravu velkým úspěchem. Čeští středoškolští studenti získali tři stříbrné a jednu bronzovou medaili. Příští rok budou mít Češi motivaci výsledek ještě vylepšit, jubilejní 50. ročník prestižní soutěže nejtalentovanějších mladých chemiků světa se uskuteční v Praze a Bratislavě.

Foto: VŠCHT

Tým českých středoškoláků s medailemi

Článek

Letošní ročník se konal v thajském Bangkoku. Soutěže se zúčastnilo 297 studentů ze 76 zemí světa. ČR reprezentovala čtveřice Jiří Ledvinka (Gymnázium Opatov v Praze), Miroslava Novoveská (Masarykovo gymnázium Plzeň), Josef Tomeček (Gymnázium Slavičín) a Richard Veselý (Gymnázium Budějovická v Praze).

Absolutním vítězem se stal Alexander Žigalin z Ruska.

Foto: VŠCHT

Všichni účastníci chemické olympiády v thajském Bangkoku

„Úlohy teoretické části letos nebyly moc těžké, ale bylo jich hodně a studenti nestíhali. Praktické úlohy byly pěkné a přiměřené, nenastal žádný problém,“ uvedl Petr Holzhauser z Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze, který je zároveň členem řídicího výboru olympiády a dlouholetým vedoucím českých výprav.

Pečlivý výběr reprezentantů

Studenty do české reprezentace pečlivě vybral tříkolový systém. První kritérium je umístění v Národním kole chemické olympiády, které se konalo v lednu v Univerzitním centru VŠCHT v areálu petrochemického výrobního závodu Unipetrol Litvínov. [celá zpráva]

Nejlepších 16 studentů poté v březnu absolvovalo teoretické přípravné soustředění na VŠCHT. Po těchto dvou kolech bylo nejlepších sedm studentů pozváno na dubnové praktické přípravné soustředění na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Nejlepší čtyři studenti nakonec utvořili český tým.

Příští ročník se odehraje i v Praze. „Slavnostní zakončení toho letošního bylo pro naši výpravu výjimečné. Spolu se slovenským kolegou jsme převzali olympijskou vlajku a s tím i velkou zodpovědnost. Do ČR a na Slovensko se všichni těší, mají nemalá očekávání,“ zakončil Holzhauser z VŠCHT, která je zodpovědná za organizaci olympiády u nás.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám