Hlavní obsah

Pardubická univerzita přivítá klání o nejlepšího mladého chemika

Novinky,

V úterý 13. června bude Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice hostit čtyřicítku chemických talentů. Celostátní finále soutěže „Hledáme nejlepšího mladého chemika ČR“ rozhodne, kdo se stane žákovským mistrem republiky v chemii.

Foto: archív Univerzity Pardubice

Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice

Článek

Již pátý ročník soutěže určené žákům 8. a 9. tříd základních škol započal v říjnu loňského roku, kdy se postupně konala regionální kola. Celkem se zapojilo téměř 14 tisíc žáků.

Na 40 nejlepších po absolvování tří regionálních kol postoupilo do finále. Ti se nyní v úterý v 9 hodin sjedou na fakultu chemicko-technologickou, aby změřili své chemické síly v celostátním finále.

Fakulta má o ně zájem

„Celostátní finále se koná v místě, kde soutěž před deseti lety vznikla a kde má chemie téměř stoletou tradici. Představuje završení spolupráce všech stupňů školství s průmyslovými podniky, které soutěž v průběhu roku podporovaly,“ uvedl Petr Kalenda, děkan pořádající fakulty.

„O nadané žáky má naše fakulta zájem, protože jim dokáže poskytnout ideální podmínky pro další růst. Velmi nás proto těší, že mnozí finalisté se k nám po maturitě vracejí a stávají se našimi studenty,“ doplnil Kalenda.

Foto: archív Univerzity Pardubice

Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice

Čtyřicítku finalistů čeká nejprve test teoretických znalostí a poté zkouška laboratorních dovedností. Zadání soutěžních úloh je týmovou prací akademiků pořádající fakulty. Součet bodů z obou částí rozhodne o vítězi.

Talentovaní chemici nicméně nebudou jen soutěžit. Pro finalisty i jejich učitele je připraven zábavně-vzdělávací doprovodný program. Součástí finálového dne bude komentovaná projekce dokumentů festivalu Ekotopfilm, zaměřených na oblast udržitelného rozvoje. Kromě toho nabídne fakulta účastníkům prohlídky svých moderních laboratoří a pracovišť, stejně tak ukázky z jejich tvůrčích činností včetně zajímavých chemických pokusů.

Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen se uskuteční rovněž na stejné fakultě, ten samý den v posluchárně C1 v 17 hodin.

Díky partnerům finále se všichni soutěžící mohou těšit na hodnotné ceny. Ti nejlepší si odnesou notebook, chytrý telefon, tablet či elektronickou čtečku. Pořádající fakulta navíc věnuje prvním pěti finalistům příslib stipendia během prvního roku studia na fakultě v hodnotě 120 tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám