Hlavní obsah

Čeští středoškoláci získali stříbro na Turnaji mladých fyziků

Novinky,

Pětice studentů opavského Mendelova gymnázia uspěla v silné mezinárodní konkurenci a získala jednu z pěti stříbrných medailí v klání středoškolských studentů - Turnaji mladých fyziků (TMF). Soutěž se konala ve dnech 5. až 12. července v Singapuru.

Foto: Stanislav Panoš, Český výbor Turnaje mladých fyziků

Český stříbrný tým

Článek

Opavským studentům poblahopřáli k významnému úspěchu na mezinárodním poli mimo jiné i zástupci Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI) ČVUT v Praze, která TMF podporuje pořádáním Úvodního soustředění TMF. Samotný turnaj v ČR organizuje Jednota českých matematiků a fyziků.

Během června, těsně před odletem do Singapuru, se tito úspěšní soutěžící připravovali ještě na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.

Roční řešení mnohých fyzikálních problémů

Soutěž je výjimečná tím, že studenti musejí v průběhu roku vyřešit 17 složitých fyzikálních problémů, jejich řešení pak modelové vědecké diskusi prezentovat a obhajovat před soupeři a porotou, vše v angličtině.

FJFI prostřednictvím zmíněného soustředění pomáhá na klání připravovat studenty i pedagogy. Na programu má přednášky k úlohám, ukázky řešení úloh a fyzikálního souboje v angličtině či návod na prezentaci i obhajobu práce.

Soustředění pro další, již 31. ročník TMF se na fakultě odehraje v pátek 20. října od 9.30 do 17.00 hod. Informace k registraci, která končí 4. října, podrobný harmonogram a místo konání naleznete zde.

Reklama

Související články

Stavařská soutěž není o boření

Vyrobit vlastní model stavební konstrukce, podrobit ho náročné zatěžkávací zkoušce a zkoušet, kolik vydrží. To se nejlépe povedlo studentům Heleně Cuřínové...

Výběr článků

Načítám