Hlavní obsah

Část ledovce Montblanského masivu se může utrhnout, italské úřady evakuovaly oblast

Novinky,

Značná část ledovce Planpincieux z masivu kolem nejvyšší evropské hory Mont Blanc (4809 m) se může zhroutit. Italské úřady proto ve středu uzavřely a evakuovaly okolí hory Grandes Jorasses (4208 m), jednoho z vrcholů Montblanského masivu, kde se ledovec nachází. Utržený led by mohl zavalit několik horských chat pod vrcholem i některé cesty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Část ledovce masivu Mont Blanc se může zhroutit, úřady evakuovaly oblastVideo: Reuters

 
Článek

Trvale obydlené části hor a turistická centra poblíž ledovce Planpincieux nicméně v ohrožení nejsou, píše agentura Reuters i zpravodajská stanice BBC.

Do dvaceti let zmizí v části Alp ledovce, tvrdí glaciolog

Evropa

Příkaz k uzavření cest v lokalitě Val Ferret na italské straně masivu Mont Blanc vydal v úterý večer Stefano Miserocchi, starosta nejbližšího města a lyžařského střediska Courmayeur v italské autonomní oblasti Údolí Aosty. Preventivně evakuovány byly i horské chaty pod hřebenem Rochefort.

Masa ledu se pohybuje rychlostí až 60 cm za den

Starosta reagoval na varování odborníků, kteří upozornili, že část ledovce se pohybuje rychlostí 50 až 60 centimetrů za den. Podle vědců hrozí, že může každou chvíli najednou sestoupit dolů až 250 000 metrů krychlových ledu ve formě ledových lavin podél italské strany hory Grandes Jorasses, která leží na hranici mezi Itálií a Francií.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie vrcholu Grandes Jorasses

Reuters připomíná, že nárůst teplot v důsledku globálních změn klimatu způsobuje tání horských ledovců a ústup polárních ledových příkrovů.

Tento problém ovlivňuje i masiv vrcholu Mont Blanc, což je nejvyšší hora Alp i celé Evropy. Samotný Montblanský masiv zahrnuje jedenáct hlavních různých vrcholů, z nichž každý je vysoký přes 4000 metrů.

Reklama

Související články

V tající Arktidě „sněží“ mikroplasty

Mikroplasty se dostávají i na tak vzdálená místa, jako je Arktida, zjistili vědci, kteří zkoumali sníh nejen z této oblasti. Částečky umělých hmot menší než...

Výběr článků

Načítám