Hlavní obsah

Brněnští odborníci vytvořili z tuhy do mikrotužky elektronové dělo

Novinky,

Vědci z Brna přicházejí s objevem, který využívá polymerní grafit (tuhu) jako nový materiál pro výrobu katod neboli záporných elektrod na bázi studené emise elektronů. Jde tak o vytvoření takzvaného elektronového děla. Tento kompozitní materiál, který se používá pro výrobu náplní do mikrotužek, by v budoucnu mohl nahradit dosud používané materiály a zlevnit výrobu mnohých přístrojů, i třeba v oblasti zdravotnictví.

Foto: ÚPT AV ČR

Hrot studené autoemisní katody z polymerního grafitu

Článek

„Elektronové dělo je jiný název pro elektronovou trysku. Jedná se o vakuovou součástku, která emituje svazek volných elektronů do vakua. Volné elektrony berme jako jakýsi protiklad k vázaným, které se pohybují ve vodičích,“ vysvětlil pro Novinky vědec Alexandr Knápek z brněnského Ústavu přístrojové techniky (ÚPT) Akademie věd.

Klasické elektronové dělo bylo podle něj k nalezení zejména ve starých CRT „elektronkových“ televizorech, kde promítalo přenášený obraz na stínítko. „Naše tryska pracuje za pokojové teploty. Proto ji není potřeba žhavit, což s sebou nese určité výhody,“ doplnil.

Zlevnění rentgenek či plochých displejů?

„Nová zjištění by mohla zlevnit výrobu zařízení, která ke své funkci používají elektronový svazek. Z běžného života známe kupříkladu ploché displeje (FED) nebo rentgenky (elektronka určená k produkci rentgenového záření) – tedy zde máme i využití ve zdravotnictví,“ přiblížila možné využití Pavla Schieblová, referentka pro komunikaci s veřejností na ÚPT AV ČR.

Ta Novinky o aktuálním objevu informovala s tím, že výzkumníci ze skupiny Elektronové litografie při ÚPT spolupracovali s kolegy z Vysokého učení technického (VUT) rovněž v Brně.

Začátkem října své výsledky publikovali v odborném časopise Metrology and Measurement Systems.

Nejde o jediný letošní úspěch odborníků z ÚPT. V červnu například informovali o tom, že vyvinuli nový typ tenkého optického vlákna se schopností přenášet obraz, které je ohebné a tenčí než vlas. Dané poznatky mají být využitelné v medicíně, zejména při biopsii. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám