Hlavní obsah

Britský kosmodrom na Shetlandách získal povolení k prvním startům raket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový britský kosmodrom na Shetlandských ostrovech získal povolení, aby z něj mohly už v příštím roce odstartovat první rakety k oběžné dráze. Licenci pro základnu SaxaVord v neděli udělil britský Úřad pro civilní letectví (CAA), umožňuje až 30 vertikálních startů ročně. Kosmodrom se bude využívat pro komerční lety, rakety budou do vesmíru vynášet např. satelity.

Foto: SaxaVord Spaceport

Satelitní pohled na místo, odkud budou startovat rakety.

Článek

Jedná se o první plně licencovaný kosmodrom v západní Evropě, odkud budou rakety schopny startovat vertikálně na oběžnou dráhu, informoval server zpravodajské stanice BBC.

Udělení licence pro SaxaVord je pro britský vesmírný sektor důležitým okamžikem. Znamená to pro Británii ve vesmíru začátek nové kapitoly, protože ze Skotska už budou brzy startovat satelity na oběžnou dráhu,“ prohlásil Tim Johnson z CAA.

Shetlandy jsou souostroví a jedna ze 32 správních oblastí Skotska. Je to nejsevernější území Skotska, potažmo Spojeného království. Ostrovy s celkovou rozlohou 1468 km čtverečních leží na hranici Severního moře a Atlantiku.

Kosmodrom má po celém světě několik operátorů, kteří v současnosti vyvíjejí rakety. Předpokládá se, že konkrétně německá raketová firma HyImpulse se od srpna příštího roku pokusí o suborbitální starty, které zatím nedosáhnou oběžné dráhy Země a zřejmě ještě ani pomyslné hranice mezi zemskou atmosférou a kosmickým prostorem.

Evropská raketa Ariane 6 by měla poprvé odstartovat příští léto, oznámila ESA

Věda a školy

Očekává se, že úplné orbitální starty budou ze SaxaVordu probíhat od roku 2025.

Bývalá základna britského letectva

Vesmírné středisko SaxaVord funguje na místě dřívější základny britského letectva na ostrově Unst, který je nejsevernější částí Shetlandských ostrovů a nejsevernějším obydleným územím Spojeného království.

Základna po druhé světové válce sloužila jako radarová stanice, odkud se sledoval pohyb sovětských letadel. Armáda ji uzavřela v roce 2006, poté ji koupili noví majitelé, kteří už do výstavby investovali kolem 30 milionů liber (asi 855 milionů Kč).

Kosmodrom vlastní Frank a Debbie Strangovi, kteří mají se základnou velké plány. Získat licenci jim trvalo tři roky.

„Náš tým je velmi pyšný na to, že nám vláda s důvěrou svěřila provozování kosmodromu, a my bereme tuto svou zodpovědnost vážně. Máme před sebou ještě hodně práce, ale je to pro nás fantastický způsob, jak zakončit rok a užít si Vánoce,“ nechal se slyšet Strang.

Ve Švédsku slavnostně otevřeli první místo pro vypouštění družic v pevninské EU

Věda a školy

Příští rok odstartuje ze Severního moře první raketa ke zkušební kosmické misi

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Kosmodrom SaxaVord
Shetlandy

Výběr článků

Načítám