Hlavní obsah

Příští rok odstartuje ze Severního moře první raketa ke zkušební kosmické misi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

V dubnu 2024 odstartuje z německé části Severního moře ke zkušební vesmírné misi první raketa. Ve středu to v Berlíně na konferenci o vesmíru prohlásil šéf Svazu německého průmyslu (BDI) Siegfried Russwurm. Projekt, který podporuje německá vláda, počítá s tím, že v budoucnu by ze Severního moře u německého pobřeží mohlo do kosmu startovat až 25 raket ročně.

Foto: German Offshore Spaceport Alliance

V dubnu 2024 v rámci zkušební mise poprvé vzlétne z mobilní startovací platformy GOSA v Severním moři raketa nizozemské společnosti T-Minus

Článek

Německo nemá ambici budovat velký kosmodrom, chce se ale zaměřit na malé satelity, které poskytují důležitá data pro rozvoj digitalizace, zemědělství, dopravy či třeba předpovědí počasí. BDI vidí ve vesmíru značný hospodářský potenciál, proto vyzývá vládu, aby do rozvoje ekonomiky spojené s vesmírem výrazně investovala.

„V dubnu 2024 v rámci zkušební mise poprvé vzlétne z mobilní startovací platformy German Offshore Spaceport Alliance (GOSA) v Severním moři raketa nizozemské společnosti T-Minus,“ řekl Russwurm.

T-Minus Engineering na svém webu uvádí, že se zaměřuje na vědecké suborbitální lety. To je takový let, při kterém raketa může vstoupit do vesmíru, nedosáhne ale oběžné dráhy kolem Země.

Indie chce do roku 2040 vyslat na Měsíc svého astronauta

Věda a školy

Zmíněná odpalovací plošina je speciální loď, ze které mohou startovat malé rakety. Domovským přístavem lodi bude podle BDI severoněmecký Bremerhaven. Území, ze kterého raketa odstartuje, je v německé výlučné ekonomické zóně, což je oblast do 370 kilometrů od pobřeží.

Příležitost pro rozvoj německé ekonomiky

Německý průmysl vidí v komercializaci kosmu velkou příležitost pro rozvoj ekonomiky země. Okamžitá data, která satelity mohou poskytovat, vnímá jako nepostradatelná pro digitalizaci hospodářství a pro chytré zemědělství, neobejde se bez nich ani autonomní doprava.

Sonda Psyche letí zkoumat kovovou planetku

Věda a školy

„V Německu se musíme vyvarovat zopakování chyb z minulosti v oblastech technologií budoucnosti, jako tomu bylo v případě výroby mikročipů. Následky a náklady těchto chyb nás zatěžují do dnešních dnů,“ řekl Russwurm.

„Ve vesmíru nyní hrozí další závislost na jiných zemích a technologických firmách. Nyní nastal čas jednat,“ dodal.

Raketa Ariane 6 se na první zkušební let vydá nejdřív příští rok

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám