Hlavní obsah

Britové vyvinuli nový štít neviditelnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská startupová firma se rozhodla „proměnit fiktivní superschopnost v realitu“ a přišla se svým dalším pokusem o štít neviditelnosti. Společnost Invisibility Shield Co. se sídlem v Londýně hodlá postupně uvádět na trh přes 180 cm vysoký „megaštít“ i menší přenosné svinovací verze, které dokážou za denního světla skrýt lidi a předměty před okolními zraky. Video zprostředkovala agentura AP.

Britský startup vyvinul neviditelný štít.Video: AP

 
Článek

Tým ze zmíněné firmy, který v úterý 26. března spustil crowfundingovou kampaň na webu Kickstarter, strávil podle AP čtyři roky vývojem a testováním technologie tzv. optického maskování, aby vytvořil své nejnovější štíty.

Štít Invisibility Shield 2.0 má být podle informací serveru New Atlas údajně „větší, lehčí, pevnější, stabilnější, jasnější i snadněji přenosný“ než jeho první verze představená předloni.

„Možnosti jsou nekonečné, ale nejdůležitější ze všeho je, že tyto štíty znamenají skvělou zábavu,“ nechal se slyšet designér firmy Tristan Thompson. „Je fajn si s nimi hrát a pro nás je vzrušující je vyrábět,“ přiznal s tím, že si nejprve chtěli vyzkoušet, kam až dokážou danou technologii posunout.

Neviditelná náplast urychlí hojení ran, slibují vědci

Věda a školy

„Skutečně funkční neviditelný štít, který si navíc můžete jednoduše srolovat a přehodit přes rameno? Ještě před dvěma lety by si nikdo nemyslel, že je to možné,“ tvrdí.

Tři velikosti

Štít má podobu zakřiveného plátu kvalitního čirého polykarbonátu a funguje díky použití ultravelkých, pečlivě navržených čoček. Pole s čočkami, které tvoří líc štítu, rozptyluje okolní světlo, které se odráží od osoby stojící za štítem pryč od pozorovatele na druhé straně. Díky tvaru a rozmístění čoček se světlo z pozadí obou stran rozšíří po čele štítu a bude nasměrováno k pozorovateli, čímž má účinně zakrýt vše, co má za sebou – a v jakékoli vzdálenosti.

Výsledkem tedy je, že kdo se dívá na štít zepředu, vidí pouze rozptýlené světlo pozadí, které se přímo prolíná s jeho pohledem na samotné pozadí.

Štít funguje nejlépe, jestliže má uživatel na sobě světlé oblečení a pokud má pozadí poměrně jednotný vzhled.

Dva zatím vyrobené největší modely jsou vybaveny ergonomickými rukojeťmi, které umožňují uživateli zařízení nést. K dispozici jsou tři velikosti: cca 20, 91 a 183 centimetrů.

Za předpokladu, že crowfundingová kampaň bude úspěšná a Invisibility Shield 2.0 se dostane - ve všech třech verzích - do sériové výroby, pořídíme si prý jednotlivé velikosti za 54, 299 a 699 liber (cca 1600, 8850 a 20 700 Kč).

Každý kus je podle vyjádření startupu plně vodotěsný, nepotřebuje žádné dobíjecí baterie a je vyroben ze zcela recyklovatelných materiálů.

Američané testují nový „kouřostroj“. Má vojáky učinit neviditelnými

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám