Hlavní obsah

Američané testují nový „kouřostroj“. Má vojáky učinit neviditelnými

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká armáda otestovala nový systém s vozidlem, který vypouští kouř, aby se zakryly pohyby vojáků. Modul Obscuration Screen (SOM) lze využít jako namontovaný na libovolném vozidle, a to včetně transportů bez posádky, ale i samostatně, tedy nepřipevněný k autu. Zařízení se pak může vyslat do rizikové oblasti a skutečně doslova vytvořit kouřovou clonu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americká armáda testuje autonomní vozidlo, ze kterého se valí kouř, aby nebyl vidět pohyb vojákůVideo: Reuters

 
Článek

Záběry ze zkoušky, která probíhala na výcvikovém středisku Yakima ve Washingtonu, poskytla agentura Reuters.

Můžeme na nich vidět dva moduly SOM na malém armádním transportním prostředku Small Multipurpose Equipment Transport (SMET), neboli takzvané robotické „mule” pro výsadkové jednotky.

Systém byl ovládán dálkově

Oba kooperující systémy SOM a SMET byly dálkově ovládány z jiného vozu, konkrétně z velícího a řídícího Strykeru C2, který se nacházel zhruba kilometr daleko. Daný obrněnec má dosah zorného pole 1-2 km, může rovněž fungovat s řidičem i autonomně.

Americká armáda představila nové roboty, chovají se jako netrpělivý pavouk

Věda a školy

Tyto nyní zveřejněné testy se podle agentury AP uskutečnily na vojenské základně Yakima ve Spojených státech již loni před počátkem léta. Uvidíme, kdy se využijí v boji za účelem maskování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám