Hlavní obsah

Březen byl v Klementinu jen mírně teplejší než únor

Praha

Letošní březen v pražském Klementinu se zařadil mezi pětinu nejteplejších březnů od začátku měření – za posledních 248 let. S průměrnou teplotou 6,6 stupně Celsia byl současně první měsíc meteorologického jara jen o 0,4 stupně teplejší než zimní měsíc únor. I když obvykle bývá nárůst teploty mezi únorem a březnem vyšší, nejde podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) o vzácný jev.

Foto: Petr Horník, Právo

Klementinum - Astronomická věž (ilustrační snímek)

Článek

Za dobu klementinských měření bylo zaznamenáno dokonce více než 10 procent únorů teplejších než březnů. Předloni měl březen stejnou průměrnou teplotu jako únor, a to 6,9 °C.

Průměrná březnová teplota v centru Prahy se podle meteorologů výrazně nevymyká z průměru posledních desetiletí. Odchylka od takzvaného normálu let 1991-2020 byla plus 0,3 stupně, zatímco odchylka od dlouhodobého průměru 1775-2014 činila plus 2,4 stupně.

OSN: Závazky na udržení oteplování pod 1,5 stupně nestačí, utlumte fosilní paliva

Věda a školy

„Březen 2022 se umístil na 40. až 43. místě z 248 dosavadních březnů od roku 1775, což znamená, že se vejde do nejteplejší pětiny všech březnů za dobu měření. Jen necelých 16 procent březnů bylo teplejších,“ konstatovali meteorologové.

Nejteplejší březen: 2014. Nejchladnější březen: 1785

Nejteplejší březen zaznamenali v Klementinu v roce 2014 s průměrnou teplotou 9,4 stupně, následují březny z let 2017, 1990, 1989, 2012 a 2019. Naopak nejchladněji bylo v březnu 1785 s průměrnou teplotou minus 5,5 stupně Celsia, na dalších předních místech se umístily březny v 19. století. Celkem osm březnů mělo průměrnou teplotu pod nulou.

Nejvyšší průměrná denní teplota byla letošní třetí měsíc roku naměřena 28. března, a to 14,2 °C. Naopak nejméně ukázal teploměr na nejstarší tuzemské meteorologické stanici 6. března, a to 0,7 stupně.

Za řádění větru může splašený polární vortex

Věda a školy

V Klementinu se počasí sleduje nepřetržitě od roku 1775. Ačkoli měření na této stanici ovlivňuje řada faktorů, např. umístění měřících přístrojů v rámci areálu či poloha v historickém středu města, představují podle meteorologů pro moderní vědu ojedinělý a nesmírně cenný zdroj informací o stavu počasí a podnebí v novodobé historii.

Rekordní délka slunečního svitu a velké teplotní rozdíly

Podle meteoroložky Dagmar Honsové zároveň letošní březen přinesl rekordní délku slunečního svitu – nasvítilo díky nízké oblačnosti i přes 200 hodin.

„Docházelo i k tzv. velkým denním amplitudám, tj. rozdílům ranních minimálních a odpoledních maximálních teplot. Až 16. březen byl prvním březnovým ránem v Praze bez mrazu. Naměřena byla také extrémně nízká vlhkost vzduchu, a to 12. března v Plzni: 10 procent,“ doplnila pro Novinky.

Chladný a větrný víkend vystřídají příští týden dvacítky

Počasí

Co se týká aktuálního počasí, tak po čtvrtečním přechodu studené fronty se znovu dočasně ochladí a do konce týdne se budou odpolední teploty pohybovat kolem 10 °C. V příštím týdnu by se již mělo začít razantně oteplovat a odpolední maxima se v jeho polovině dostanou nad 20 stupňů.

Výběr článků

Načítám