Hlavní obsah

Bolestivé, ale rychlejší. Britští odborníci prosazují lumbální punkci pro testování alzheimera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Velké Británii zvažují novou formu testování, která by měla přispět k ranému odhalení Alzheimerovy choroby, díky čemuž by pacienti potenciálně mohli podstupovat včasnou léčbu pomocí nového léku. Pilotní studie je zaměřena na test prostřednictvím lumbální punkce, kdy se odebírá malé množství mozkomíšního moku z bederní oblasti páteře.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Je prokázáno, že správně identifikuje až 90 procent případů demence, informoval britský server Daily Mail.

Ačkoliv je testování pomocí lumbální punkce potenciálně bolestivým zákrokem, tak podle odborníků se jedná o rychlejší nástroj na zjištění přítomnosti nemoci, než který poskytují tradiční screeningové nástroje, paměťové testy či skeny mozku.

Testování prostřednictvím lumbální punkce by se navíc mohlo vyplatit, protože lékařům umožní nabízet pacientovi léky proti demenci v nejranějších fázích onemocnění, kdy jsou léky nejúčinnější.

Právě včasná diagnóza Alzheimerovy choroby je nezbytná v případě užívání nového léku lecanemab. Ten je sice stále ještě v experimentální fází, ale dosud ukazuje slibné výsledky – progres onemocnění zpomaluje téměř o třetinu.

Vědci hlásí pokrok v léčbě alzheimera. Lék má však vedlejší účinky

Věda a školy

Testování na Alzheimerovu chorobu pomocí lumbální punkce namísto tradičnějších paměťových testů se už v mnoha zemích používá, uvádí Daily Mail. Zároveň však upozorňuje, že mnoho pacientů tento druh vyšetření kvůli vedlejším účinkům, jako jsou bolesti hlavy nebo dlouhodobé bolesti zad, odmítá.

„Tento test je levný, účinný a používá se po celém světě, takže je zvláštní, že se nepoužívá v NHS (Národní zdravotní služba – zdravotnický systém Velké Británie). Včasné zachycení nemoci je vždy klíčové, zejména u tohoto nového léku (lecanemab) tomu tak bude,“ řekl profesor Dag Aarsland, vedoucí geriatrické psychiatrie na King’s College London.

Vědci z King’s College London nyní provádí pilotní studii, která analyzuje, jak proveditelné by bylo zavedení testu lumbální punkce. „Chceme vědět, zda jsou pacienti rádi, že ji mohou podstoupit, a zda je pro lékaře pohodlné ji používat,“ dodal Aarsland.

Počty pacientů s různými formami demence, jež poškozuje mozek, způsobuje ztrátu paměti zmatenost a změny v chování, v posledních letech přibývá. Podle nedávné zprávy Všeobecné zdravotní pojišťovny se v Česku za posledních pět let zvýšil počet pacientů s Alzheimerovou chorobu o 14 procent. V loňském roce se s touto nemocí léčilo 47 tisíc lidí.

Dvě piva denně mohou snížit riziko vzniku demence, tvrdí studie

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám