Hlavní obsah

Blue Origin provedl suborbitální let pro NASA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Soukromá vesmírná společnost Blue Origin, za kterou stojí zakladatel amerického obchodního portálu Amazon Jeff Bezos, ve středu pomocí své rakety New Shepard úspěšně podnikla suborbitální let pro americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). Informoval o tom portál Space.com.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety New Shepard a přistání jejího moduluVideo: Reuters

 
Článek

Raketa New Shepard s modulem pro posádku, avšak bez astronautů, ve kterém bylo umístěno osm experimentů spolufinancovaných NASA, odstartovala z kosmodromu v Texasu. Modul dosáhl výšky 107 kilometrů a poté se vrátil zpět na Zemi. Mise trvala deset minut a 15 sekund.

„Gratuluji Blue Origin k úspěšnému letu," napsal na svůj oficiální Twitter šéf NASA Jim Bridenstine.

Do vesmíru, ale ne na orbitu

Cestovní modul rakety New Shepard je určen pro šestičlennou posádku a Blue Origin plánuje, že s ním bude podnikat turistické suborbitální lety. To jsou takové lety, při kterých se raketa přiblíží k hranici kosmického prostoru, případně ji překoná, ale nedosáhne oběžné dráhy kolem Země.

Za hranici vesmíru se všeobecně považuje výška 100 kilometrů nad povrchem Země. Komerční lety s pasažéry plánuje společnost zahájit v letošním roce.

Suborbitální turistické výlety do kosmu chce podnikat i konkurence, například společnost Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona.

Ta již loni uskutečnila další zdárný testovací let se svým raketoplánem SpaceShipTwo, pojmenovaným VSS Unity. Stroj vystoupal do výšky 82,7 kilometru – tedy ne do takové výšky jako raketa od firmy Blue Origin – a dosáhl tak vesmíru. Z pohledu americké armády totiž vesmír začíná 80,4 km vysoko, byť obecně uznávanou hranicí je oněch 100 kilometrů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám