Hlavní obsah

Bezpečnostní agentury dostanou licenční „kazajku“

Poslanecká sněmovna v uplynulých dnech podpořila v úvodním kole uzákonění pravidel pro činnost soukromých bezpečnostních agentur. Vládní předloha předpokládá, že bezpečnostní agentury budou potřebovat ke své činnosti licenci.

Foto: Profimedia.cz

Soukromé bezpečnostní agentury mají být vyňaty z režimu živnostenského zákona.

Článek

V případě schválení návrhu budou soukromé bezpečnostní agentury vyňaty z režimu živnostenského zákona. Vedle stanovení podrobnějších podmínek pro jejich činnost předloha stanoví i přestupky a sankce, které budou sahat až k odnětí licence. Úprava by měla podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) přispět mimo jiné k vytěsnění nespolehlivých podnikatelů z tohoto oboru a ke zkvalitnění služeb pro zákazníky.

Návrh zahrnuje i soukromé detektivy

Vedle bezpečnostních agentur se předloha má vztahovat například i na soukromé detektivy. Ve Sněmovně se již chystá návrh, jak podmínky pro jejich činnost ještě zpřísnit. „Činnost soukromého detektiva představuje závažný zásah do občanských práv,” uvedl Daniel Korte (TOP 09). V připravovaném zákoně naopak vyzdvihl například povinnost mlčenlivosti a povinné pojištění odpovědnosti.

Předpokládá se souhlas tajných služeb

Licence by vydávalo ministerstvo vnitra po prověření žadatele a se souhlasem tajných služeb, mají být platné nejvýše deset let a žadatelé za ně budou platit. Vnitro by mělo z poplatků získat kolem 30 miliónů korun ročně. Peníze půjdou na nové úředníky, kteří budou licence vydávat a zároveň bezpečnostní agentury kontrolovat.

Dvouleté přechodné období

Návrh zákona počítá se zavedením dvouletého přechodného období, v němž budou muset bezpečnostní firmy licence získat. Na vnitru má kvůli tomu vzniknout pracoviště se zhruba 40 zaměstnanci. Jeho zřízení by mělo v prvním roce vyjít na 30 miliónů korun a v dalších letech bude zajištění nové agendy stát kolem 20 miliónů ročně.

V Česku v současnosti podle odhadu působí kolem 6500 subjektů, které podnikají v oboru soukromých bezpečnostních služeb. Firmy zaměstnávají kolem 50 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám