Hlavní obsah

Bezosův Blue Origin obnovuje suborbitální lety po loňské anomálii. Zatím bez posádky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose (jinak též zakladatele Amazonu) plánuje po 15 měsících – poprvé od loňské poruchy – start své suborbitální rakety New Shepard. Pokud vše půjde podle plánu, stroj by měl vzlétnout v pondělí 18. prosince. Bude se jednat o let bez posádky, později by ale firma ráda obnovila i své podnikání ve vesmírném turismu.

Foto: Blue Origin

Raketa New Shepard na archivním snímku

Článek

„Zaměřujeme se na startovací okno, které se otevře 18. prosince pro naši další misi rakety New Shepard s nákladem,“ napsala v úterý společnost Blue Origin na sociální síti X.

Má se jednat o 33 zařízení pro vědu a výzkum. Jak napsal portál Space.com, půjde o náklad „podporující experimenty ve vesmíru“.

  • Suborbitální let je let, který nedosáhl oběžné dráhy, ale překonal nebo se přiblížil pomyslné hranici mezi zemskou atmosférou a kosmickým prostorem (80-100 km nad povrchem Země).

Loňské oddělení modulu a zřízení raketového stupně

Co se týká loňských potíží, po kterých raketa New Shepard doteď nestartovala, tak americký Federální úřad pro letectví letos v září uzavřel přezkum vyšetřování firmy Blue Origin a vyjádřil souhlas se zjištěními Bezosovy společnosti. Blue Origin musela provést „21 nápravných opatření, včetně přepracování motoru a organizačních změn“.

Porucha Bezosovy rakety. Modul s nákladem se oddělil, raketový stupeň se zřítil

Věda a školy

K onomu problému došlo loni v září u nepilotovaného letu rakety New Shepard. Kosmická kabina se zhruba minutu po startu předčasně oddělila od své nosné rakety, na níž došlo k poruše.

Raketa vybočila z kurzu nad západním Texasem jednu minutu a čtyři sekundy po startu. Na záznamu ze živého přenosu společnosti Blue Origin byl vidět zážeh motoru únikového systému kabiny poté, co došlo k poruše nosné rakety. K oddělení modulu od raketového stupně došlo ve výšce 8,8 km. Kabina s nákladem poté dopadla s rozevřenými padáky zpět na zemský povrch.

Později společnost potvrdila, že se raketový stupeň, tzv. booster, zřítil zpět na Zemi. „Nejsou hlášena žádná zranění,“ uklidňovala hned Blue Origin. Incident byl označen za „anomálii“.

New Glenn

Jak připomíná agentura Reuters, zatímco se New Shepard vrací k letům, Blue Origin zároveň usiluje o to, aby poprvé vzlétl se svou mnohem větší raketou New Glenn, což plánuje na konec roku 2024.

Zatímco New Shepard dosahuje pouze okraje vesmíru, nosná raketa New Glenn je navržena tak, aby na oběžnou dráhu rozmístila těžší náklad. Cílem Bezosovy firmy je totiž konkurovat dominantní společnosti SpaceX Elona Muska.

Rakety Blue Origin se jmenují po amerických astronautech Alanu Shepardovi (první Američan ve vesmíru) a Johnu Glennovi (jako první americký astronaut obletěl naši planetu).

Blue Origin vs SpaceX. NASA chce přistát na Měsíci i s modulem od Bezose

Věda a školy

Starlinku už roste internetová konkurence ve vesmíru

Internet a PC

Reklama

Související témata:
Raketa New Glenn

Výběr článků

Načítám