Hlavní obsah

Bez notebooku ani ránu

Novinky, cdr.cz, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ta tam je doba, kdy byl notebook jen předraženou (a v porovnání se stolním PC i nevýkonnou) hračkou manažerů a nedosažitelným snem studentů zároveň. Dnes je notebook všedním a dostupným pracovním nástrojem díky IT boomu, který prožívá většina firem napříč všemi pracovními obory. Abyste si pro svoji práci vybrali ten nejvhodnější přístroj, je potřeba se v široké nabídce co nejlépe zorientovat.

Článek

Možnost mobilní systémové komunikace je dnes nepostradatelná ve většině společností, které chtějí držet krok s konkurencí. Na rychlý vývoj se snaží firmy reagovat a přizpůsobit tomu své pracovní procesy i způsob komunikace. Obchodník, technik či bankéř můžou díky svému notebooku pracovat kdekoliv a komunikovat s kýmkoliv. To samozřejmě usnadňuje práci a zároveň zlepšuje služby klientům.

"Dnes je již trh zaplaven notebooky celého spektra výkonnostní i cenové pyramidy. Za cenu kolem 30 000 Kč bez DPH seženete velmi solidní stroj, který se bez problémů vyrovná nejednomu stolnímu PC (desktopu). Není však problém koupit low-endový notebook za cenu pod 20 000 s DPH." říká Petr Murmak, manažer portálu Cdr.cz, na kterém lze získat o těchto produktech komplexní info.

"Pokud jde o dělení notebooků, tak musím konstatovat, že žádné "oficiální" kategorie neexistují, protože každý výrobce dělí notebooky jinak." Tvrdí  Petr Murmak a dodává: "Např. IBM rozlišuje výkonné, lehké a tenké a ultra lehké. Asus zase svůj sortiment dělí na "digitální domácnost", "multimediální", "výkonné" a "lehké a tenké". Hewlett Packard se naproti tomu věnuje již čistě firemní oblasti, byť i nadále nabízí poměrně širokou paletu modelů."

Nicméně i přes tento nedostatek se můžeme pokusit tuto problematiku stručně zmapovat. Za jedno z možných oficiálních dělení by šlo označit trojici:

  • DTR (DeskTop Replacement)
  • Full-Size
  • T (Thin and Lite)

Toto dělení ale již v současné době nedostačuje. Bere totiž v potaz hlavně spotřebu. Průvodním jevem je totiž zejména rozdíl ve váze a výkonu. Zde bychom našli více kategorií:

  • ultra-lehké - pod 2 kg, osazované Ultra Low Voltage a Low Voltage procesory
  • lehké - hmotnost nad 2 kg, osazované hlavně Low Voltage procesory
  • standardní - hmotnost kolem 3 kg, všechny typy mobilních procesorů
  • DTR - hmotnost silně nad 3, kg - např. kolem 3,5 kg i více, bývají osazeny variantami desktopových procesorů 

Dále můžeme vzít v potaz i možnosti a použití notebooku, kde by šlo odlišit tyto základní typové kategorie:

  • firemní či kancelářské notebooky - stačí integrovaná grafika a průměrný výkon i výdrž na baterie
  • manažerské notebooky - tyto jsou již výkonné, i když často stále s integrovanou grafikou; důležitá je výdrž na baterie
  • mobilní pracovní stanice - zde jde o velmi výkonné i drahé stroje pro CAD apod. s profesionální grafickou kartou, výkonným procesorem, množstvím RAM, rychlým 7200ot. diskem atd.
  • multimediální notebooky - s velkým displejem a např. i TV tunerem, 6-kanálovou zvukovou kartou, výkonnou herní grafickou kartou apod.

Tolik tedy o noteboocích na úvod. Příště se podíváme na to, jaký typ zvolit pro jaký druh práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám