Hlavní obsah

Bek: Za značné platové rozdíly mezi fakultami mohou děkani a akademické senáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za velké platové rozdíly mezi jednotlivými fakultami VŠ a za nespravedlivé odměňování akademických pracovníků mohou univerzitní akademické senáty a děkani, řekl v pondělí ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Reagoval tak na celodenní stávku pracovníků zejména společenskovědních fakult, která je ohlášena na 17. října. Hodinovou výstražnou stávku na tentýž den avizoval i Vysokoškolský odborový svaz (VOS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

Bek nicméně také zopakoval, že vysoké školy by měly ze státního rozpočtu dostávat více peněz.

„Rozdíly v odměňování akademiků z různých fakult jsou propastné,“ uvedl ministr. Zároveň upozornil, že stát nepředepisuje vysokým školám, kolik mají zaměstnávat lidí (a za kolik peněz) nebo kolik mají mít studentů. Podle Beka ministerstvo školství v příštím týdnu zveřejní informace k rozdílům ve výdělcích vysokoškolských učitelů na různých pracovištích.

Rozpočet pro vysoké školství na příští rok je stejný jako v letošním roce, kdy je na vzdělávání na veřejných vysokých školách určeno 30,9 miliardy Kč. Dříve v říjnu ministr avizoval, že VŠ by příští rok měly dostat navíc asi jednu miliardu korun proti vládou schválenému rozpočtu, je na tom podle něj dohoda ve vládě. Rozpočet celého školství na příští rok má činit téměř 269 miliard korun.

Růst počtu učitelů skončí, ministr od ledna změní vyhlášku

Domácí

Podle nespokojených vysokoškolských pedagogů představuje vládou schválená výše rozpočtu pro vysoké školy pokračování dlouhodobého podfinancování univerzit. VOS minulý týden vyhlásil na úterý 17. října celostátní hodinovou výstražnou stávku, která se bude konat od 14:00 do 15:00. Cílem stávky je prosadit zvýšení částky určené na financování vysokého školství.

Celý den se chystají stávkovat akademici z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a některých fakult Univerzity Karlovy – filozofické, evangelické teologické a humanitních studií. Na dalších fakultách v českých univerzitních městech zatím vznikají stávkové výbory, uvedli zástupci iniciativy Hodina pravdy, která sdružuje vyučující a studenty humanitních a společenských oborů.

Kvůli nízkým výdělkům akademici v některých městech protestovali už na jaře. V uskupení Hodina pravdy je zapojeno 13 fakult z devíti univerzit v Česku, z toho osm je filozofických fakult. V březnu se protestů zúčastnily nižší tisíce lidí.

S návrhem rozpočtu na rok 2024 pro vysoké školy, který schválila vláda, nejsou spokojení ani zástupci České konference rektorů (ČKR) a Rady vysokých škol. Podle nich chybí v rozpočtu pro univerzity asi 11 miliard korun.

„Rozpočet na rok 2024 tuto situaci nikterak nezlepšuje,“ řekl ČTK místopředseda ČKR pro ekonomické a sociální záležitosti a rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Petr Dvořák.

Nejnižší mzda na filozofických a teologických fakultách

Podle dat Rady vysokých škol za rok 2022 měli z odborných asistentů na veřejných vysokých školách nejnižší průměrnou mzdu ti, kteří působili na filozofických, humanitních a teologických fakultách. Průměr hrubé měsíční mzdy těchto vysokoškolských učitelů, kteří zpravidla mají doktorský titul, činil 44 500 Kč.

Asi o třetinu vyšší byla průměrná měsíční odměna odborných asistentů na fakultách informatiky. Vyšší než 55 tisíc korun byla měsíční hrubá průměrná mzda rovněž u odborných asistentů na lékařských, přírodovědeckých, chemických a farmaceutických fakultách.

Vysokoškolští odboráři vyhlásili na 17. října hodinovou výstražnou stávku

Věda a školy

Filozofické fakulty chystají na 17. října stávku

Věda a školy

Výběr článků

Načítám