Hlavní obsah

Automobilku TPCA opustí 345 zaměstnanců

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Propouštění v kolínské automobilce TPCA pokračuje. Poté, co firmu na jaře muselo opustit 150 agenturních pracovníků, přišla řada také na kmenové zaměstnance. Těm firma nabídla program dobrovolných odchodů a využilo ho zatím 345 pracovníků.

Foto: Profimedia.cz

V Kolíně se vyrábějí malé modely Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroen C1.

Článek

„První část zaměstnanců opustí firmu na přelomu července a srpna. Další termín pro odchody je říjen a poslední část zaměstnanců odejde během listopadu a prosince,“ potvrdil Právu mluvčí TPCA Radek Kňava.

Poslední část zaměstnanců odejde během listopadu a prosince
Radek Kňava, mluvčí TPCA

Ještě vloni přitom měla automobilka kolem 3 tisíc pracovníků, na konci tohoto roku by jich mělo být 2450.

Odstupné podle počtu let

Zaměstnanci, kteří se rozhodli využít programu dobrovolných odchodů, získají podle vedení TPCA odstupné, jehož výše je závislá na počtu odpracovaných let.

„Odstupné je v rozsahu od 4 do 9 průměrných měsíčních výdělků,“ upřesnil Kňava a dodal: „Na měsíc červenec jsme ve spolupráci s kolínským úřadem práce připravili pro tyto odcházející zaměstnance konzultace, během nichž lidé zjistí, jaká je situace na úřadu práce, a budou moci využít odborné pomoci při sepisování životopisu a přípravy na pohovor.“

Za propouštěním je pokles prodeje

Propouštěním firma reaguje na pokles prodeje aut v západní Evropě, kde končí drtivá většina zdejších aut.

V Kolíně se vyrábějí malé modely Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroen C1. Poptávka po těchto vozech ale v Evropě klesla, není odbyt, a tudíž se méně vyrábí. TPCA je čistě výrobní závod a je podřízen mateřským automobilkám Toyota a PSA (Peugeot Citroen).

Zatímco vloni se tu za celý rok vyrobilo 271 tisíc aut, letos by to mělo být jen 212 tisíc vozů. Kolik se bude vyrábět v příštím roce a zda bude pokračovat proces propouštění, zatím firma nedokáže odhadnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám