Hlavní obsah

Astronomickým snímkem dne NASA je česká „cesta ke hvězdám“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký vesmírný úřad NASA v úterý publikoval jako astronomický snímek dne fotografii s názvem „A Road to the Stars“ (Cesta ke hvězdám), jejímž autorem je Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě. Snímek vznikl během expedice za úplným zatměním Slunce na observatoř Evropské jižní observatoře (ESO) La Silla v Chile roku 2019.

Foto: Petr Horálek (ESO/FÚ SU v Opavě)

Snímek Cesta ke hvězdám

Článek

Výsledný obrázek, zveřejněný 15. března jako Astronomický snímek dne NASA, ukazuje točitou cestu na observatoři La Silla proti centrální Mléčné dráze a dvěma jejím satelitním galaxiím – Magellanovým oblakům.

Už před dvěma týdny snímek vyšel také jako Astronomický snímek týdne ESO.

V Jižní Americe sledovali úplné zatmění Slunce

Věda a školy

Horálkova fotografie vznikla na vrcholu hory La Silla v chilské poušti Atacama. Tamní observatoř operuje jako první jižní stanice ESO v Chile už od roku 1969. Padesát let poté se na její půdě konaly oslavy jejího založení, přičemž tam byli vysláni i tzv. fotografičtí vyslanci ESO. Za Česko, které je členskou zemí této mezivládní organizace od roku 2007, to byl právě Petr Horálek, který mj. zaznamenal příslušný snímek.

„Ten vznikl 30. června 2019 za ztížených fotografických podmínek, neboť na zhruba 2400 metrů vysokém vrcholu v té době foukal velmi silný vítr (v nárazech přes 120 km/h). Díky tomu byl ale vzduch mimořádně čistý a umožnil zaznamenat na jednoduché nastavení krátkých expozic panoramatický snímek s centrální Mléčnou dráhou i mezihvězdnými mračny v ní,“ přiblížil astrofotograf a popularizátor astronomie Horálek.

Nad Českem byla pozorovatelná polární záře

Domácí

Nasnímal celkem 39 jednotlivých 15sekundových expozic na světelný objektiv a plnoformátový tzv. modifikovaný aparát – díky čemuž podle něj vynikly barvy mlhovin – a ty pak poskládal do jednoho panoramatického snímku jako puzzle. Jde již o šestý snímek NASA Fyzikálního ústavu v Opavě a 32. snímek NASA od autora Horálka.

Dánský dalekohled online pro české vědce

Na snímku je konkrétně zachyceno hvězdné nebe na jižní zemské polokouli, kterému dominuje centrální část naší Galaxie (Mléčné dráhy) a dvě satelitní galaxie, Magellanova oblaka.

Na obloze kromě centra Mléčné dráhy, nad nímž je jasný Jupiter, vidíme červenou záři vzduchu, okolí souhvězdí Jižního kříže (v horní části Mléčné dráhy) a také slabou záři tzv. zvířetníkového světla táhnoucí se kolmo vzhůru.

Český astrofotograf ulovil pro NASA snímek dne: Jediné letošní úplné zatmění Slunce

Věda a školy

Uprostřed snímku je též vidět kopule 1,54metrového Dánského dalekohledu (bližší kopule u zatáčky), který využívají v režimu pozorování „na dálku“ (tj. online) rovněž vědci z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Astronomický snímek dne NASA (Astronomy Picture Of the Day, APOD) je prestižní ocenění nejzajímavější astronomické fotografie dne, kterou pro každý den vybírají a následně doplňují popisem editoři prof. Jerry Bonnell z Michiganské technologické univerzity a prof. Robert Nemiroff z Univerzity v Marylandu, oba spolupracovníci zmiňované vesmírné agentury Spojených států.

Reklama

Výběr článků

Načítám