Hlavní obsah

Nad Českem byla pozorovatelná polární záře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci na pondělí byla v České republice krátce pozorovatelná polární záře. Umožnila to souhra několika okolností a moderní technika, díky nimž se podařilo prchavý okamžik predikovat.

Foto: Petr Horálek

Polární záře na snímku z Ústupek u Sečské přehrady.

Článek

„V posledních dnech bylo v Česku dlouhodobě jasno, což v kombinaci se včerejší geomagnetickou bouří přineslo právě ty vzácné podmínky viditelnosti polární záře i z Česka. Záře ale byla vidět jen asi 15 minut, a kdo nesledoval průběžně aktivitu na tzv. aurorálních monitorech, ani nemohl tušit, že k něčemu takovému dojde,” popsal pozorování astrofotograf a pracovník Fyzikálního ústavu v Opavě Petr Horálek, jemuž se podařilo polární záři zachytit u břehu sečské přehrady.

V Česku je v těchto dnech mimořádně suchý vzduch, zároveň díky mohutné tlakové výši panuje naprosto jasné počasí, což obojí přispívá k výjimečně dobré viditelnosti na velkou vzdálenost.

V Česku je mimořádně suchý vzduch

Počasí

Největší šance na pozorování polární záře je v obdobích jarní a podzimní rovnodennosti. Jde o světelný úkaz ve vysoké atmosféře ve výškách kolem 100 kilometrů. V polárních oblastech se vyskytují běžně, zatímco ve středních zeměpisných šířkách a zejména v tropech jen výjimečně.

Fotograf na Opavsku zachytil průlet ISS před prvním letošním měsíčním úplňkem

Věda a školy

Pro její pozorování je ideální místo bez světelného znečištění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám