Hlavní obsah

Asociace kritizuje, jak MŠMT řeší nespokojenost akademiků s výdělky

Praha
Aktualizováno

Asociace děkanů filozofických fakult kritizuje, jak ministerstvo školství řeší nespokojenost akademiků s výdělky na některých fakultách veřejných vysokých škol. Podle asociace je postup úřadu pomalý. Členům asociace se rovněž nelíbí, že nebyli pozváni do pracovní skupiny, jejíž vznik inicioval ministr školství Vladimír Balaš (STAN) a která se rozdílům v odměňování akademiků věnuje. Zástupci oborových organizací mají být přizváni později.

Foto: archív FF UK

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (ilustrační snímek)

Článek

V pondělí to uvedl předseda Asociace děkanů filozofických fakult a děkan Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Jan Stejskal.

„Asociace děkanů filozofických fakult na situaci poukazuje neustále a již na setkání v květnu 2022 jsme ministerstvu předali informace poukazující na podfinancovanost filozofických fakult a (leckdy dramatické) platové rozdíly v přehledné tabulce za všechny filozofické fakulty. Již tam jsme mluvili o možných řešeních. Mezitím se situace radikálně zhoršila - inflací prohloubenou náklady na energie,“ popsal Stejskal.

Zástupci asociace podle něj 12. ledna Balašovi sdělili, že filozofické fakulty potřebují okamžitou pomoc. Zdůraznili rozdíly v odměňování vědeckých pracovníků na různých fakultách a informovali, že mnozí akademici, kteří se věnují humanitním a sociálněvědním oborům, z vysokých škol odcházejí pracovat do komerční sféry či na základní a střední školy, kde platy v posledních letech rostly.

Balaš: Případy obtěžování na univerzitách je nutné razantně řešit

Věda a školy

Podle Mariany Machové z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) např. činí měsíční hrubá mzda docentky na této fakultě 32 400 Kč. Hrubá měsíční mzda docenta na FF UP podle Stejskala činí 44 tisíc korun. Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání v ČR byl v loňském třetím čtvrtletí podle Českého statistického úřadu 40 259 korun.

Mluvčí MŠMT Aneta Lednová dříve řekla, že o rozdělení peněz na mzdy svých pracovníků rozhodují univerzity samy. Přesto podle ní ministr Balaš inicioval vznik pracovní skupiny, která se bude věcí zabývat. Resort školství podle doplňujícího úterního vyjádření plánuje rozdíly v odměňování pracovníků univerzit řešit s vysokými školami i s oborovými asociacemi.

Humanitní fakulty hrozí stávkou, kvůli nízkým výdělkům prchají učitelé

Věda a školy

Podle ředitelky sekce vysokého školství na ministerstvu Radky Wildové budou členové pracovní komise, mezi něž patří zástupci České konference rektorů (ČKR) a Rady vysokých škol (RVŠ), nejprve analyzovat data o mzdách VŠ pracovníků a řešit, zda za rozdíly mezi výdělky pracovníků jednotlivých fakult není systémová chyba.

„Vzhledem k tomu, že rozpočet VŠ je ministerstvo podle zákona o VŠ povinno projednávat se zákonem stanovenými reprezentacemi VŠ, byly o nominace svých členů do pracovní skupiny požádány Česká konference rektorů a Rada VŠ,“ vysvětlila mluvčí MŠMT.

Poprvé podle Lednové komise zasedne již tuto středu a členové skupiny se budou věnovat klíčovým aspektům mzdové problematiky na univerzitách a projednají harmonogram dalšího postupu. Oborové asociace budou podle ní k jednání přizvány později.

Stejskal se k situaci v pondělí vyjádřil takto: „Bylo nám přislíbeno, že bude svolána příslušná komise, která se sejde snad v tomto týdnu. My s účastí na ní počítali a takto přesvědčeni jsme z ministerstva odcházeli. Z médií a na naše naléhání pak i přímo od paní ředitelky Wildové jsme se však dozvěděli, že se s naší účastí nepočítá.“

Na vzdělávání na veřejných VŠ je na letošek podle MŠMT určeno 30,9 miliardy Kč, loni hospodařily s 28,6 miliardy Kč. Další peníze podle Lednové plynou univerzitám z dotací na výzkum a vývoj.

Rada VŠ chce změnu ve financování, mzdy odborných asistentů klesají

Věda a školy

K řešení podfinancování univerzit dříve vyzvaly i RVŠ a ČKR. Rada ve své zprávě uvedla, že medián hrubé měsíční mzdy odborného asistenta na veřejné vysoké škole byl v první polovině loňského roku 43 400 Kč, což bylo o 2500 Kč méně než v roce 2021. Medián pro učitele na střední škole činil podle RVŠ loni 47 250 Kč.

Na UK se řeší rozdělování peněz mezi jednotlivé fakulty

Univerzita Karlova již problém řeší vnitřně. Zástupci učitelů a studentů FF UK vyzvali vedení univerzity, aby řešilo aktuální situaci, kdy akademici na stejných pozicích na různých fakultách dostávají odlišnou mzdu. Usnesl se na tom Akademický senát (AS) FF UK, v němž zasedá 30 učitelů a studentů fakulty.

Vedení fakulty podle proděkanky Michaely Slussareff frustraci akademiků chápe. Požadavky akademického senátu, který rozhoduje v rámci fakultní samosprávy samostatně, vedení FF podporuje.

Univerzitní vedení považuje prohlášení AS FF UK za závažné, bude proto požadovat plán na zefektivnění současného fungování fakulty, sdělil mluvčí UK Václav Hájek. Zdůraznil, že rozdělování peněz uvnitř školy je výsledkem dohody mezi všemi fakultami.

Na velké rozdíly mezi mzdou lidí na stejných pozicích na jednotlivých fakultách UK nedávno upozornil i pedagog FF UK Jakub Jirsa. Podle něj byl medián mzdy profesora v roce 2021 např. na husitské teologické fakultě 34 646 Kč, na evangelické teologické fakultě 47 050 Kč a na FF UK 47 473 Kč. Naopak medián mzdy pro profesory působící na Matematicko-fyzikální fakultě a 2. a 3. lékařské fakultě byl v témže roce přes 90 tisíc Kč.

Členové AS FF UK také vyzvali další studenty a učitele fakulty, aby se připojili k chystaným protestům a připravili se na stávkovou pohotovost. Stávku zvažují zvláště učitelé humanitních a sociálněvědních oborů na VŠ. „Uvažujeme o celorepublikové akci na Den učitelů 28. března,“ napsali k petici.

Kromě stávky by navíc mohlo dojít i na soudní spory. Podle zjištění Práva o tom uvažují odbory filozofických fakult, kde právě roste silná nespokojenost s platy učitelů.

Odbory filozofických fakult zvažují žaloby na univerzity

Věda a školy

Výběr článků

Načítám