Hlavní obsah

Archeologové objevili v Chorvatsku podmořskou kamennou cestu starou téměř 7000 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým podvodních archeologů objevil u chorvatského pobřeží kamennou cestu z období neolitu. Ta měla podle vědců v minulosti sloužit jako spojnice mezi ostrovem Korčula a hvarským osídlením, přičemž stáří cesty výzkumníci odhadují na zhruba 7000 let.

Foto: Facebook Zadarské univerzity

Potápěč zkoumající podmořskou kamennou cestu u pobřeží ostrova Korčula

Článek

Archeolog Mate Parica ze Zadarské univerzity před dvěma lety objevil člověkem vytvořenou pevninu, když analyzoval satelitní snímky vodní plochy kolem ostrova Korčula. Nalezeny byly kamenné zdi, které mohly být podle vědců součástí neolitického osídlení, uvedl web ScienceAlert.

Archeologický poklad skrývalo bahno

„Při podmořském archeologickém výzkumu podvodní neolitické lokality Soline na ostrově Korčula našli archeologové pozůstatky, které je překvapily,“ uvedli vědci ze Zadarské univerzity v prohlášení na Facebooku.

Pod nánosy mořského bahna totiž objevili kamennou cestu, která měla s aktuálně izolovaným ostrovem Korčula spojovat prehistorickou hvarskou osadu. Archeologové se domnívají, že v této oblasti žila jedna z původních skupin obyvatel ostrova Hvar, který se nachází v Jaderském moři u dalmatského pobřeží.

U Filipín byl nalezen vrak japonské lodi z druhé světové války. Je v něm více než 1000 obětí

Zahraniční

Díky uhlíkové metodě datování mohli archeologové určit stáří materiálu objeveného v blízkosti naleziště, vznik neolitické osady Soline tak datují do roku 4 900 před naším letopočtem.

Podmořská cesta je tvořena z pečlivě naskládaných kamenných desek, které byly součástí silnice široké 4 metry. Kamenná cesta se aktuálně nachází v hloubce 5 metrů pod hladinou vody. Podle archeologů k zachování naleziště přispěla specifičnost oblasti, která je obklopena ostrovy, a tak i chráněna před velkými vlnami.

Foto: Facebook Zadarské univerzity.

Pobřežní část ostrova Korčula

Pozůstatky z doby kamenné

Osada Soline není jediné tajemství, které ostrov Korčula schovává. Podobnou osadu výzkumníci objevili v hloubce 4–5 metrů pod hladinou moře. Nachází se na druhé straně ostrova v zátoce Gradina u města Vela Luka.

Na místě byly nalezeny neolitické artefakty, jako jsou pazourkové čepele, kamenné sekery a úlomky mlýnských kamenů. Vědci se domnívají, že nalezené artefakty mají spojitost s hvarskou kulturou a hvarskými národy. Některé z nalezených předmětů jsou aktuálně vystaveny v nově zrekonstruovaném muzeu města Korčula.

Na výzkumu se podíleli odborníci z muzeí v Dubrovníku, z muzea města Kaštela, ze Zadarské univerzity a z muzea města Korčula spolu s potápěči a fotografy.

Olomoučtí archeologové objevili v iráckém Kurdistánu pravěké vesnice

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám