Hlavní obsah

Archeologové našli hrobku zpopelněné kurtizány z doby Alexandra Velikého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní nález si připsali izraelští archeologové. Jižně od Jeruzaléma našli hrob se zpopelněnými ostatky mladé ženy a vzácné bronzové zrcadlo. Podle odborníků to byla nejspíš hetéra, tj. prvotřídní kurtizána ze starověkého Řecka, která elitám nabízela nejen sexuální služby, ale též intelektuální společnost. Objev je považován za první nalezenou hrobku hetéry a navíc za první důkaz o kremaci v helénistickém období.

Foto: Shai Halevi, Israel Antiquities Authority (IAA)

Archeologické práce v pohřební jeskyni v dnešním Izraeli

Článek

Zpopelněné pozůstatky mladé ženy byly nalezeny v pohřební jeskyni vedle dokonale zachovalého zrcadla, lépe řečeno příručního otevíracího zrcátka, na skalnatém svahu nedaleko Jeruzaléma.

Předpokládá se, že hrobka pochází z období mezi koncem 4. století a začátkem 3. století př. n. l., tvrdí společná studie Telavivské univerzity a Izraelského úřadu pro památky (IAA). Zástupci IAA objev ohlásili koncem září, jak informoval list The Times of Israel.

Hetéra byla svobodná, samostatná společnice, prostitutka či kurtizána ve starověkém Řecku. Byla vzdělaná a žila mimo svoji rodinu. Šlo většinou buď o propuštěnou otrokyni nebo cizinku. Hetéry byly velice žádanými společnicemi.

Archeolog Guy Stiebel ze zmíněné univerzity v Tel Avivu potvrdil pro americkou zpravodajskou stanici CNN, že nález je „velmi významný“.

Vědci zrekonstruovali tvář starověké nabatejské ženy

Věda a školy

Pozůstatky kurtizány – ohořelé lidské kosti – byly identifikovány jako ženské a podle Stiebela jsou „nejranějším důkazem v Izraeli o kremaci v době helénismu“.

Zrcadlo jako dárek?

Kurtizána mohla podle vědců cestovat do Jeruzaléma během období vlády Alexandra Velikého či během válek diadochů – ty probíhaly mezi Alexandrovými generály, kteří bojovali o nástupnictví po jeho smrti.

Nejpravděpodobnějším závěrem je, že hetéra doprovázela vysokého úředníka během tažení, zemřela během cesty a byla pohřbena u silnice. Vdané ženy ve starověkém Řecku totiž obvykle neopouštěly své domovy, aby doprovázely své manžely na vojenských akcích.

Archeologové našli mramorovou sochu nymfy z 2. století

Věda a školy

Záhadná přítomnost kurtizány na takovém neobvyklém – ve své době neobydleném – místě se stala jasnější, když výzkumníci začali studovat obsah hrobu. Klíčovým artefaktem bylo ono bronzové zrcátko, které našli vedle jejích pozůstatků.

„Kvalita výroby zrcadla je tak vysoká, že se zachovalo ve skvělém stavu a vypadalo, jako by bylo vyrobeno včera,“ poznamenal Liat Oz, ředitel vykopávek z IAA.

Takováto bronzová zrcadla byla ve své době drahým luxusním předmětem a mohla se dostat do držení řeckých žen dvěma způsoby: jako součást jejich věna před svatbou nebo jako dar, který muži dávají své hetéře, objasňují badatelé.

Výzkumníci předpokládají, že vzácné zrcadlo v hrobě bylo tedy pravděpodobně darem právě od vojenského nebo politického představitele pro tuto kurtizánu.

Archeologové našli v Jeruzalémě záhadné kanály

Věda a školy

Čeští egyptologové našli v Sakkáře ztracenou hrobku významného úředníka

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám