Hlavní obsah

Antropologové hledají dobrovolníky pro výzkum těl Středoevropanů. I kvůli respirátorům

Rozsáhlý výzkum typů stavby těla – tvaru, rozměrů a složení – u středoevropské populace odstartoval minulý týden v Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity (MU) v Brně. Údaje, které vědci získají, mohou pomoci při vývoji a optimalizaci prostředků tělesné ochrany, jako jsou respirátory, ochranné štíty či celé ochranné obleky.

Foto: Přírodovědecká fakulta MU

Snímek modela v nové fotogrammetrické stanici pro záznam povrchu těla.

Článek

„Během následujících dvou let budeme sbírat data o tělesných vlastnostech české populace. Antropometrickým vyšetřením, tedy měřením těla, a celotělovým 3D skenováním získáme přesné údaje o velikosti a tvaru těla obyvatel,“ uvedla ředitelka Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty MU Petra Urbanová.

Antropologové zrekonstruovali tvář svatého Jana Nepomuckého

Věda a školy

Magnetickou rezonancí pak podle ní budou zjišťovat vnitřní složení těla a distribuci tělesného tuku.

„Podobné informace nebyly na našem území zjišťovány ani revidovány za posledních 30 let,“ dodala.

Ideálně zejména lidé narození před rokem 1975

Získaná data včetně digitálních záznamů budou uložena v prostředí webové aplikace s pokročilou úrovní zabezpečení, která zároveň umožní jejich sdílení s koncovými uživateli – data budou podle brněnské fakulty okamžitě dostupná návrhářům a výrobcům ochranných pomůcek, kterým dovolí rychle reagovat na potřeby uživatelů, případně na nutnost vyvinout nový typ ochranného prostředku.

Foto: Přírodovědecká fakulta MU

Ilustrační obrázek.

„Zajímá nás všeobecná populace dospělých obyvatel České republiky. Protože jsme v minulosti řešili v jiných projektech nedostatek účastníků ve středním a vyšším věku, chtěli bychom poprosit zejména občany narozené v roce 1975 a dříve, aby se nebáli přihlásit,“ poznamenala Urbanová.

Dobrovolníci, kteří se chtějí do aktuálního výzkumu – projektu ADAPT – zapojit, se mohou hlásit zde.

Vývoj ochranných pomůcek pro děti

S využitím antropologických údajů při úpravě ochranných pomůcek mají odborníci z Ústavu antropologie zkušenosti. Před rokem již zahájili spolupráci na vývoji ochranných pomůcek pro děti, které mají jiné proporce obličeje než dospělí, a většina masek a respirátorů jim nevyhovuje.

Výzkumníci chtějí vylepšit filtry do roušek, testují i masky pro děti

Věda a školy

Využívají k tomu databázi trojrozměrných snímků obličejů, která vzniká za účelem zkoumání algoritmů, jež mohou pomoci kriminalistům při identifikaci lidí či lékařům s kvalitnějším rozpoznáním růstových změn – a tím i s lepším plánováním operací.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám