Hlavní obsah

Brazílie přišla za posledních 30 let o 15 procent vodních ploch

Odborníci upozorňují na další projev klimatických změn, v tomto případě rostoucí sucho. Brazílie totiž za uplynulá tři desetiletí ztratila zhruba 15 procent svých vodních ploch. Vyplývá to z údajů zveřejněných sítí neziskových organizací, univerzit a technologických společností, které studují využití půdy v dané jihoamerické zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brazílie přišla za posledních 30 let o 15 procent vodních plochVideo: AP

 
Článek

Projekt MapBiomas analyzoval satelitní snímky z let 1985 až 2020 a identifikoval zmenšení a snížení počtu vodních ploch v osmi z 12 tzv. hydrografických regionů ve všech biomech státu.

Biom představuje dílčí oblast biosféry, charakterizovanou určitým typem biotických a abiotických podmínek, zejména klimatickými a hydrologickými faktory a půdními a geologickými poměry, které dávají vzniknout určitým charakteristickým typům rostlinných a živočišných společenstev.

Cassio Bernardino z brazilského ústředí Světového fondu pro ochranu přírody (WWF), který na projektu pracoval, podle agentury AP poznamenal, že všichni byli doslova šokováni údaji, které zjistili.

Do roku 2050 bude v létě Arktida občas bez ledu. Určité scénáře jsou nezvratné, varuje polární vědkyně

Věda a školy

Týká se to hlavně přírodní oblasti Pantanal, rozsáhlé močálovité krajiny na jihozápadě Brazílie, která zasahuje i na území Bolívie a Paraguaye.

Tyto „největší kontinentální mokřady na planetě“ vykazují podle Bernardina největší úbytky. „Jejich celková vodní plocha se zmenšila o 74 procent,“ uvedl.

Bláto a odpadky

Významný úbytek vody byl zaznamenán i v Amazonii, a to o 16,3 procenta. Nejtypičtějším případem je podle biologa Maria Moscatelliho laguna Jacarepaguá u Rio de Janeira.

Začátek konce plastových obalů? OSN řeší zákaz chemické složky UV-328

Věda a školy

„Až 95 procent laguny může prakticky zmizet s odlivem, což promění toto vodní zrcadlo v bláto a odpadky,“ uzavřel Moscatelli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám