Hlavní obsah

MŠMT: Letních doučovacích kempů se zúčastnilo 89 tisíc žáků

Praha

Letních doučovacích kempů v červenci a srpnu se zúčastnilo 89 328 žáků základních škol. Kempů se konalo 5169, jejich program se soustředil především na sport, kterému se žáci v době výuky na dálku nemohli moc věnovat. Součástí programu bylo také často doučování látky, kterou účastníci probírali ve škole distančně. Informovala o tom mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na pořádání letních kempů vyčlenilo ministerstvo školství před prázdninami zhruba 260 milionů korun. Cílem mělo být podle dřívějšího vyjádření ministra Roberta Plagy (za ANO) nejen dohnání znalostí, ale zejména podpora duševního zdraví školáků po výuce na dálku.

Kempy měly být vždy pro nejméně 15 dětí a trvat minimálně 40 hodin v pěti kalendářních dnech. Kromě mládežnických organizací je mohly pořádat i další neziskové organizace, školy či střediska volného času.

Děti byly nevybouřené, kempy jim prospěly

Domácí

O peníze mohly žádat z dotačního programu. Resort z něj v létě vyplatil peníze pro více než 400 pořadatelů. Plaga před prázdninami avizoval, že kempy by mohly být dostupné pro asi 93 tisíc dětí.

Potřebu doučování pomáhaly určit školy

Podle informací MŠMT bylo součástí programu všech kempů sportování, které mělo dětem vynahradit nedostatek pohybu a volnočasových kroužků v době epidemie.

Velká část táborů s dotací od ministerstva měla v programu také doučování látky z výuky na dálku, přičemž potřebu doučování u konkrétních žáků pomáhaly určit základní školy, uvedl úřad.

Školy dostávají peníze na doučování. Učni a gymnazisté zájem příliš nemají

Věda a školy

Menší část kempů se pak zaměřila na procvičování cizího jazyka. Kempy pořádaly celorepublikové organizace, jako jsou Česká rada dětí a mládeže, Asociace školních sportovních klubů, turistické oddíly mládeže či skauti, ale i lokální spolky nebo domovy dětí a mládeže.

Většina táborů byla tematická. Nejčastěji se pořadatelé inspirovali Harry Potterem, elementy ohně, vody, vzduchu a země, technikou, cestováním nebo detektivkami. Mezi účastníky podle ministerstva převládala spokojenost. Všechny kempy se uskutečnily v souladu s účelem dotace, kterou příjemci musí vyúčtovat do 30. listopadu, dodal úřad.

Výpadky z učení

Výuky online se podle průzkumu České školní inspekce ještě na jaře neúčastnilo asi 50 tisíc dětí a kolem 11 tisíc žáků, tedy asi procento všech ze ZŠ, se podle školského resortu do distančního vzdělávání nezapojilo vůbec.

Velké mezery mají desetitisíce žáků, plošnému zavírání škol je třeba zabránit, tvrdí inspekce

Věda a školy

Účast na doučovacích kempech byla zdarma. Někteří kritici ale upozorňovali, že je nepravděpodobné, že se na kempy přihlásí děti, které by podporu potřebovaly nejvíc.

Analýza: Žáci se během distanční výuky zhoršili ve dvou třetinách škol

Věda a školy

Podle nedávné analýzy společností PAQ Research a Kalibro ztratili žáci za dobu epidemie v průměru asi tři měsíce učení. V češtině se proti době před covidem zhoršily výsledky dětí letos na jaře v 60 procentech škol a v matematice v 69 procentech.

Mezi školami i jednotlivými žáky jsou ovšem rozdíly. Ministerstvo proto na doučování do konce prosince rozdělilo do škol dalších 250 milionů Kč.

Reklama

Související články

Přes 70 škol si vyzkouší kombinovanou výuku

Co takhle čtyři dny ve škole a v pátek z domova? I takto bude od září pro některé žáky vypadat vyučování. Během nového školního roku totiž celkem 72 škol,...

Výběr článků

Načítám