Hlavní obsah

Zvířecí portrétistka nedá dopustit na obyčejnou tužku

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alexandra Bauerová z Dešné je dlouholetou chovatelkou belgických ovčáků, chovnou stanici Sa Kra Beskydy vlastní už od roku 1993. O pár let déle se věnuje malování zvířat, zejména psů. Tužka v její ruce dokáže skutečně kouzlit.

Foto: Leona Roháčková
Článek

“Zvířata maluji od útlého dětství. Občas jsem si sice k tomu malování "střihla" nějakou tu princeznu, ale to bylo příliš jednoduché. Zvířata mají své kouzlo. Připadají mi mnohem zajímavější než lidé,“ říká usměvavá blondýnka, která svá díla vytváří za pomoci obyčejné tužky.

„Tužka je má největší zbraň. Před mnoha lety jsem zkoušela i tuš, uhel, barvy atd., ale vzhledem k tomu, že jsem veliká detailistka a ráda stínuji, tak jsem zůstala věrná právě tužce. Navíc tvrdím, že můj obrázek si člověk může pověsit kamkoli v bytě. Pokud by byl barevný, tak ho musí sladit s okolními barvami,“ dodává malířka, která nejraději portrétuje právě psy a koně. V její nabídce ale můžete najít jakákoli zvířata, nosorožce, opici, tygra i obyčejné morče.

Obrázky maluje zásadně podle fotografií, živé modely by nikdo nedonutil sedět čtyři hodiny bez hnutí. Pokud je fotka nekvalitní, pomůže zkušené kynoložce paměť. Většinu standardů psích plemen má totiž v hlavě. „Maluji hodně na zakázku, lidé mě oslovují na svodech, výstavách. Jsem „oblíbená“ třeba v klubu chovatelů bobtailů, kterým jsem dělala dokonce obraz s pěti barevnými varietami psích hlav,“ usmívá se Saša při vzpomínce na vznik největší z kreseb.

Saša je samouk, jako celá její umělecky založena rodina, přiznává ale, že mimo jiné studovala i SUŠ v Ostravě - obor propagační výtvarnictví.

Má za sebou několik výstav. Ta vůbec první proběhla před sedmi lety v Ostravě, podruhé představila Alexandra svá díla v roce 2007 ve městě Givat Ada v Izraeli při příležitosti konání Mistrovství Izraele ve výkonu psů.

Dnes už nemaluje jen zvířata, v její netové galerii naleznete i portréty lidí. Jsou stejně vydařené, jako ty zvířecí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám