Hlavní obsah

Zrádný pneumokok vloni opět zaútočil na Jihočeský kraj

Novinky, Martina Pospíšilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hygienici v Jihočeském kraji hlásí za rok 2013 čtyřicet sedm případů výskytu onemocnění způsobených nebezpečnou pneumokokovou bakterií. Kraj se tak zapsal na neblahé přední příčky v počtu hlášení těchto nákaz. V Jihočeském kraji si bakterie vyžádala osm obětí, čtyři ženy a čtyři muže.

Foto: archív

Ilustrační obrázek

Článek

Nejvíce pacientů se závažnou pneumokokovu infekcí bylo vloni evidováno v okrese České Budějovice (15 případů), Jindřichův Hradec a Prachatice (po 8 případech).

Podle předběžných dat krajských hygienických stanic bylo v roce 2013 v České republice hlášeno přes 300 případů invazivního pneumokokového onemocnění.

„V uplynulém roce monitoruje Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje celkem 47 nákaz těchto invazivních onemocnění způsobených pneumokokovou bakterií. V 21 případech se jedná o osoby starší pětašedesáti let a v 16 případech jde o osoby ve věkové kategorii od čtyřiceti do čtyřiašedesáti let,“ uvedla MUDr. Jitka Luňáčková z KHS České Budějovice. „V osmi případech mělo bohužel onemocnění tak závažný průběh, že došlo k úmrtí pacienta,” dodala.  

Pneumokok způsobuje nejčastěji záněty středouší, pneumokokové záněty mozkových blan (meningitidy) a také závažné pneumonie, které mohou v nejkrajnějších způsobech skončit až smrtí. Závažnost a průběh onemocnění se přitom odvíjí od konkrétního sérotypu pneumokoka, kterým byl pacient nakažen.

„V České republice se vyskytuje přes dvacet sérotypů bakterie pneumokoka, mezi něž také patří typ 19A, který způsobuje ty nejtěžší pneumokokové meningitidy nebo zápaly plic. Hned po nedotypovaných sérotypech má 19A na svědomí největší počet nákaz v Jihočeském kraji, a to konkrétně šest případů,“ doplnila MUDr. Luňáčková.  

Onemocnění pneumokokovu infekcí lze předejít dostupným očkováním. Pro malé děti jsou na trhu k dostání dvě vakcíny. První očkovací látka pokrývá základní spektrum deseti sérotypů a je plně hrazena státem. Druhá z nich zahrnuje rozšířené spektrum třinácti sérotypů a je nutné si na ni doplatit. I senioři mají možnost nechat se proti pneumokokovým infekcím očkovat, avšak plošná vakcinace v České republice zatím zavedena není.  

Prvotní stádium onemocnění pneumokokem připomíná běžnou chřipku. Je doprovázeno zvýšenými teplotami, únavou, bolestí svalů i kloubů, nadměrnou spavostí či nechutenstvím. Zákeřná nemoc však kulminuje velmi rychle a záhy začíná napadat jednotlivé orgány. Nejnáchylnějšími věkovými skupinami jsou v rámci společnosti malé děti a senioři nad 60 let, a to z důvodu oslabené imunity. U nejmenších se obranyschopnost formuje, u starších ročníků naopak ztrácí na intenzitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám