Hlavní obsah

Zpestření prohlídky na libochovickém zámku aneb Barokní lustr „na dosah“

Novinky, Dagmar Vačiljová Stehlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední březnový víkend zahájili na zámku v Libochovicích letošní návštěvnickou sezónu zajímavou akcí - Barokní lustr "na dosah".

Foto: Dagmar Stehlíková

barokní lustr

Článek

První letošní návštěvníci tohoto zámku měli totiž jedinečnou šanci z blízka spatřit mohutný barokní lustr, resp. lépe si prohlédnout postavy světců nebo zvířat na ramenech lustru, který byl spuštěn k zemi. Pro velký úspěch byla akce prodloužena až do Velikonočního pondělí.  

Lustr pochází z dílny Františka Houdka a zdobí jej 7 figur, které jsou totožné s klenoty erbu posledních majitelů zámku (rodiny Hezrberstein – Proskau). Lustr měří po obvodu 7,5 m, vysoký je 4,5 m a váží přes 300 kg. Tento skvost je umístěn v Saturnově sále, který do výšky zabírá celá dvě patra jižního křídla zámku. Sál sloužil zejména pro slavnostní příležitosti, které život na zámku obnášel.  

Zámek Libochovice se nachází v malebné krajině dolního Poohří lemované romantickými kopci Českého středohoří a patří mezi nejvýznamnější raně barokní stavby v Čechách. K zámku přiléhá i překrásný park, kde se o vaši pozornost budou hlásit jedni z obyvatel zámku a jeho bezprostředního okolí, vznešení pávi.  

Standardní otevírací doba zámku je v dubnu od úterý do neděle (10 -16 hodin). Zámek má otevřeno i na Velikonoční pondělí 21. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám