Hlavní obsah

Zoo Zlín začala stavět velký výběh pro slony, kraj přispěje deseti milióny

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavba prvního ze dvou nových výběhů pro slony byla ve čtvrtek 9. listopadu slavnostně zahájena v Zoo Zlín.

Foto: Zlínský kraj

Ředitel zlínské zoo Roman Horský (vlevo) a hejtman Jiří Čunek.

Článek

„Stavbu za 24 milióny korun podpoří 10 milióny Zlínský kraj," uvedla krajská tisková mluvčí Renata Janečková.

Výběh o rozloze tří hektarů bude propojen se současnou expozicí slonů a umožní zvířatům využívat nové pastviny i vodní plochu ke koupání. Díky tomu budou moci návštěvníci již v příštím roce pozorovat slony v nové oblasti. Především však bude výběh součástí chystaného chovného zařízení pro slony.

Sloninec je součástí první etapy afrického pavilonu Karibuni a umožní chov až osmi afrických slonů. Odpovídat bude nejnovějším poznatkům a standardům týkajících se jejich chovu a rozmnožovaní. Významně tak může přispět ke zvýšení populace tohoto kriticky ohroženého druhu. Zoo Zlín chová tři slonice, z nichž jedna je již více než rok březí a porod je očekáván v létě příštího roku.

Zlínská zoo je podle návštěvnosti druhá nejoblíbenější zahrada České republiky. „Naším společným přáním je, aby se dále rozšířila, abychom vše, co společně budujeme, budovali ne pro sebe, ale pro naše děti. Věřím, že společně se zastupiteli Zlínského kraje budeme zahradu dál podporovat. Jsme na zlínskou zoo hrdi a máme radost, že už nebudeme muset létat do Afriky, že bude stačit přijet do Karibuni ve zlínské zoo," řekl při slavnostním poklepání základního kamene hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

V příštím roce by na výstavbu prvního výběhu pro slony měla navázat realizace chovného zařízení včetně společného vnitřního ustájení, které bude se svojí rozlohou 3 600 metrů čtverečních patřit mezi tři největší zařízení svého druhu na světě. S jeho dokončením se počítá v roce 2020.

„Sloni vždy patřili a patří mezi to nejdůležitější, co v naší zahradě máme. Těžce jsme se smiřovali s tím, když svého času hrozilo, že sloni budou muset být přesunuti z naší zoo někam jinam. Proto jsme velmi rádi, že se nám podařilo úspěšně připravit a odstartovat tento projekt, díky němuž budou moci sloni u nás zůstat, a navíc zde budou mít šanci na přirozené rozmnožování," uvedl ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

Reklama

Výběr článků

Načítám