Hlavní obsah

Zoo Brno má nového obyvatele - unikátní kočku margay

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chov šelem v brněnské zoologické zahradě obohatila kočka Leopardus wiedii, nádherné zvíře s krásným zbarvením a vzorem srsti. Pochází z Ameriky, kde žije od severního Mexika přes Střední Ameriku až po Uruguay a Argentinu.

Foto: Zoo Brno
Článek

Návštěvníci zahrady mohu už několik dní obdivovat nový přírůstek, samičku Ichiku, která dorazila na Mniší horu z Anglie. „Ačkoli byla cesta poměrně dlouhá, vše skvěle zvládla. Pár hodin po příjezdu si už zvykala na nové prostředí v Tropickém království a dopřála si první jídlo,“ prozradila kurátorka chovu savců Dorota Gremlicová.

Dříve byla tato kočka označována jako ocelot dlouhoocasý. Je jen o něco málo větší než naše kočka domácí. Dorůstá délky 80 centimetrů a váží 3 až 9 kilogramů. Její zvláštností je krásná kresba a zbarvení, které se pohybuje od žlutohnědé po šedohnědou. Srst je krátká, hustá a jemná. Hlavu a krk spojují černé linie, zadní část uší je rovněž tmavá, ale s bílými skvrnami. Vzory srsti se u jednotlivých zvířat výrazně liší, takže jsou mezi sebou snadno rozpoznatelná.

Margayové žijí většinou na stromech, na zem se vydávají pouze za potravou. Ve větvích se pohybují s obratností veverek, k čemuž jim pomáhá i dlouhý ocas. Dokáží se zavěsit na větev pouze zadníma nohama nebo sestupovat po kmeni na zem hlavou dolů. Loví zejména v noci. Jejich kořistí se stávají drobní savci a ptáci. Nepohrdnou ani malými plazy, hmyzem a dopřejí si i ovoce.

Chov margayů je v rámci EAZA (Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií) koordinován jako EEP (Evropský záchovný program). V Červeném seznamu ohrožených druhů je veden jako téměř ohrožený.

Reklama

Výběr článků

Načítám